MARK

Läkare som inte hjälpte till - vikarie

1:38 min

Läkaren som inte ville följa med och hjälpa till vid ett sjukdomsfall i Fritsla var en vikarie som inte längre jobbar kvar på vårdcentralen. Det säger vårdcentralschefen för Närhälsan Fritsla.

Det var för två veckor sedan som en man plötsligt ramlade ihop medvetslös inne på Ica-affären i Fritsla. Vittnet Mats Palmquist sprang då över till vårdcentralen bredvid för att be om hjälp.

Klockan var efter fem på eftermiddagen och vårdcentralen stängd, men på plats fanns en läkare kvar. Han ville dock inte hjälpa till och efter det har Fritslabon Mats Palmquist riktat kritik mot läkarens agerande. 

Vårdcentralschefen Eva Pettersson säger nu att hon inte kan uttala sig om vad exakt det var som gjorde att läkaren inte hjälpte till vid sjukdomsfallet.

Läkaren i fråga var en vikarie som inte längre arbetar kvar, och enligt Eva Pettersson så har hon därför inte haft någon chans att prata med läkaren om händelsen. 

– Jag vet ju inte varför han var kvar på vårdcentralen, om det var patientarbete eller om han satt i telefonsamtal. Men någonting måste han ha gjort eftersom han inte kom till platsen, säger hon. 

Hur skulle du vilja som vårdcentralschef att läkare vid din vårdcentral agerar när liknande akutfall händer? 

– Jag kan inte riktigt uttala mig just om denna situationen och vi har inte riktigt råkat ut för något liknande innan, men jag tycker väl kanske att man skulle gått dit och ställt upp.