VÅRGÅRDA

Fritidsgården bantades - "Svek mot unga i Vårgårda"

5:29 min

I våras beslutade Vårgårda att dra ner på en redan tidigare bantad fritidsgård, och nu räcker det inte. Det menar en fritidsledare som slutade när neddragningarna gjordes. Hon får både stöd och mothugg av politikerna.

– Det är ren förvaring, man låser upp, ungdomarna kommer dit och sedan släpper man ut dem, säger Birgitta Forsmark-Lindblad som lämnade jobbet på gården, istället har hon valt att ta ett nytt jobb inom kommunen.

För bara några år sedan var situationen helt annorlunda på fritidsgården Bygget, man hade tre och en halv tjänst som drev fritidsgården och dessutom hjälp från två fältare från socialtjänsten.

Efter flera neddragningar är man nu nere i två halvtidstjänster med mycket mindre öppettider. Resultatet blir att det är färre vuxna som umgås med ungdomarna säger Birgitta Forsmark- Lindblad som jobbat både som fältassistent och fritidsledare på Bygget.

Det är främst ungdomar som har dålig stöttning hemma som behöver fritidsgården menar Birgitta

– Det är beklämmande hur många som blir glada över att man säger hej och frågar hur det är, säger Birgitta Forsmark-Lindblad om ungdomarnas behov av uppmärksamhet.

De minskade öppettiderna på fritidsgården är något som även märkts tex på biblioteket i Vårgårda där grupper av ungdomar dykt upp för att fördriva tiden och enligt källor till P4 Sjuhärad har det tidvis blivit stökigt. Så här säger Jerry som själv brukar vara på fritidsgården Bygget.

– Vi brukar sitta och spela och prata.

Vad gör man när det inte är öppet?

– När det är stängt där går alla till bibblan och typ tjafsar emot dem som jobbar där.

Vad tycker du om att man dragit ner på tiderna?

– Det är inte så bra, då har man inget att göra och gör något dumt istället för att sitta och chilla, säger Jerry.