DJUR

Mytomspunnet djur inget för Borås

7:52 min

Pandan är alltjämt ett relativt sällsynt djur och det drar massor av besökare till de djurparker runtom i världen som har pandor. Daniel Roth, som är zoolog på Borås djurpark, menar dock att det är högst osannolikt att det någonsin kommer att finnas någon panda här.

Det finns flera anledningar till att Borås djurpark förmodligen aldrig kommer att ha pandor enligt Daniel Roth. En är att pandor inte passar in i den afrikanska profil som djurparken har. En annan att pandor är dyra i drift.

– Staten Kina äger fortfarande i stort sett alla pandor i världen och djuren lånas bara ut till utvalda djurparker. Att låna en panda är förenat med stora kostnader och en hel del krångliga krav och föreskrifter, säger Daniel Roth.

Djurparker som vill låna pandor förbinder sig bland annat att flyga in stora mängder av den bambu som pandan lever på, och att ha särskilda veterinärer endast åt pandorna. Ofta ingår det också specifika önskemål om att erbjuda mat och husrum åt veterinärerna.

Inte sällan ingår också någon summa av pengar till Kina för att visa att man har råd att ta på sig uppdraget för att få låna en panda. Alla eventuella avkommor tillfaller dessutom automatiskt Kina.

Summan av de kostnader som är förbundna med lån av pandor är att det egentligen bara är djurparker som har över en miljon besökare årligen som har råd.

Dessutom finns det en annan, mer etisk, anledning att Borås djurpark nobbar pandor. Det avelssystem som Kina har för att få fram pandor går tvärsemot den syn på djuravel som dominerar här i Västeuropa.

– Det är olika filosofier och deras stämmer inte särskilt bra överens med våran, säger Daniel Roth.

– Vi ser helst att all djuravel sker på naturlig väg och att djuren ska tas av hand av sina föräldrar. I Kina arbetar man mycket med inseminering och att avla fram djur på konstgjord väg. Vi ser ogärna att djurskötare matar ungar medan det ofta går till så i Kina.

Men som den självutnämnde djurparksnörd han är erkänner Daniel Roth att han är nyfiken på pandan och att han gärna skulle vilja se en i verkligheten, vilket han ännu inte fått göra.

Pandan är ett djur som har rykte om sig att vara egensinniga och tämligen lata. De sitter ofta still och borde därför kanske inte vara särskilt populära som djurparksdjur.

På frågan om hur det kan komma sig att pandan trots det fått den status den har har Daniel Roth några teorier.

- Genom Världsnaturfondens val av det som frontfigur har det såklart ett stort symbolvärde, men man ska heller inte underskatta att det blir så hemskt bra på bild. Pandan är som regel väldigt fotogeniskt, säger han.