Gratis möbler till utbytesstudenterna i Borås

Gamla sängar kommer till nytta. Skrivbord och lampor likaså. I ett samarbete mellan Högskolan i Borås och kommunala verksamheten Återbruk får utbytesstudenterna gratis inredning.

Att flytta möbler från Kina är det inte lättaste. Inför årets läsår inledde därför Högskolan ett samarbete med den kommunala verksamheten Återbruk och samlade in gratis möbler till intresserade utbytesstudenterna. Och i går fick It-studenten Wang Wen från Shanghai sin lägenhet inredd.

– Möblerna är jättebra för oss, säger hon. Det är väldigt bekvämt för oss utbytesstudenter för om det skulle vara väldigt tungt att handla och bära möblerna själv. Så tack så jättemycket.

Tacket skickar hon till personerna som burit in sängarna, skrivbordet och fotöljen. Genom ett samarbete med Högskolan har nämligen den kommunala verksamheten Återbruk, som arbetar med kompentenshöjning för människor som står utanför arbetsmarknaden, samlat in möbler från hela Borås och sedan transporterat och inrett studentlägenheterna till de nyanlända utbytesstudenterna. Det enda studenterna står för är själva transporten. Lars Svensson är samordnare för Återbruk i Borås.

– Vi har fyllt 38 lägenheter med sängar, skrivbord och lampor.

Lars Svensson förklarar syftet med Återbruk.

– Det är många som har varit arbetslösa på grund av till exemepel drogproblem eller ungdomar som har varit hemma och spelat datorspel. Återbruk ska man vara i ett par månader sedan är det meningen att man ska kommer ut i arbete eller studier.

20-åriga Wang Wen från Shanghai knappt hunnit i landa i Borås och planerar att stanna i landet i fem månader. Och hon har redan fått ett positivt bild av landet.

– Jag har varit i Sverige i en vecka och jag tycker det är ett bra ställe med bra miljö jämfört med Shanghai. Sen är människorna väldigt snälla.