TRANEMO

Friska lärare i Sjuhärads bästa skolkommun

1:38 min

Tranemo är den bästa skolkommunen i Sjuhärad. Det visar Lärarförbundets årliga skolrankning. Hög lärartäthet och goda betygsresultat för eleverna i årskurs 9 drar upp betyget, men framförallt har Tranemo väldigt friska lärare. 

Från att ha legat på en 179:e plats av Sveriges 290 kommuner under 2013 så har Tranemo hoppat upp till plats nummer 30 som bästa skolkommun i årets rankning från Lärarförbundet.

Tranemo är därmed den bästa skolkommunen i Sjuhärad, och näst bäst i hela Västra Götaland.

Sämst är i sin tur Svenljunga som i år tappade 12 platser och nu rankas som 262:a bästa skolkommunen i Sverige.

Till grund för rankningen Sveriges bästa skolkommun ligger fjorton olika kriterier som Lärarförbundet anser viktiga för att bedöma skolans arbetsförutsättningar och resultat. Bland annat tittar man på vilka resurser som läggs på undervisningen, lärarnas utbildningsgrad och elevernas betygsresultat.

Enligt undersökningen har Tranemo höga betygsresultat bland 9:eklassarna, hög lärartäthet och kommunen får även toppbetyg för friska lärare.

Katarina Bonander Andersson är idrottslärare på Tranängskolan i Tranemo, och hon beskrivs av sina kollegor som hälsan själv.

– Jag har inte haft en enda sjukfrånvaro sedan jag började här för tio år sedan, säger hon.

Lärarna här i kommunen är ju väldigt friska, vad tror du det beror på?

– Kanske för att vi har bra arbetslag, många trivs, känner sig trygga. Vi har ett aktivt föreningsliv och många rör på sig på fritiden. Sedan tror jag att man har satsat lite på friskvård här.

Kommunstyrelsens ordförande i Tranemo, centerpartisten Crister Persson ser positivt på den nya statistiken.

– Det som jag tycker är väldigt glädjande är att när det gäller friska lärare och lärartätheten så ligger vi ju väldigt högt. Förhoppningen är att detta beror på att vi har en bra arbetsmiljö och att man trivs med att jobba i Tranemo kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista