SKOLAN

Boråsskola tappade hel klass

1:28 min

Fler grundskoleelever i Borås går i friskola i höst jämfört med förra hösten - det visar färska siffror som P4 Sjuhärad tagit fram. Kommunala Byttorpskolan har tappat motsvarande en hel klass mellan trean och fyran.

Enligt Byttorpskolans rektor Jonas Sahlberg finns inga uppenbara problem, som bråk eller stök i klasserna, som kan förklara att så många elever har lämnat skolan sedan i våras. Han tror istället att det handlar om att eleverna gör som kompisarna gör.

Totalt är det 18 elever som skulle börjat fyran som lämnat Byttorp. Merparten har valt en friskola.

Även om orsakerna till att eleverna lämnat är oklara finns en gemensam nämnare i vilka elever det är som lämnar skolan: de med svenskfödda föräldrar.

– Många av de som slutar har föräldrar som har möjligheten att köra sina barn på ett annat sätt, föräldrar som har en trygghet i sig själva och väljer andra alternativ, säger Jonas Sahlberg och fortsätter:

– Vi har många barn som inte har svenskfödda föräldrar och som kanske inte kan så mycket om systemet och de stannar kvar, det gör att det blir en snedfördelning, det blir inte den integrationsskola som Byttorp var tänkt från början.

Fler i friskola i både Norr och Väster
Byttorpskolan ligger i stadsdel Väster och är den stadsdel i Borås med högst andel elever i friskola. I Väster har också andelen elever i friskola ökat mest sedan förra hösten. Även i Norr har andelen elever i friskola ökat sedan förra hösten, visar färska siffror från Borås stad som P4 Sjuhärad gått igenom.

Öster, som är den enda stadsdelen utan friskola, är också den enda stadsdelen som ligger kvar på samma nivå som förra hösten när det gäller andel elever i friskola.

Men även här finns exempel på enskilda skolor som tappat elever. 23 elever på Myråsskolan har lämnat sedan i våras. Några har gått till andra kommunala skolor men de flesta har valt en fristående skola.

– Det krävs ju en del arbete, ny organisation, hur ska vi göra nya grupper, till exempel, säger Jaana Ben Maaouia som är rektor på Myrås.

– Det blir också en osäkerhet för de eleverna, när de vet att klasskamrater ska sluta, vilka är kvar och vad händer, fortsätter hon.

Flest slutar efter femman
Det största tappet på Myrås är bland de elever som skulle börjat i sexan. Vårens tre femteklasser har därför fått slås ihop och bilda två sexor istället.

– Den bild som några föräldrar har gett till mig är att man väljer att byta inför sexan för att man ska veta att man har en plats garanterad inför högstadiet, på till exempel Kunskapsskolan - som vi har många elever som har gått till, säger rektorn.

Varje tappad elev innebär mindre pengar. I Myråsskolans fall har nya elever tillkommit så man ligger på ungefär samma totala elevantal men att elever lämnar innebär ändå en svårighet för skolan att planera verksamheten, menar rektor Jaana Ben Maaouia - som också ser andra konsekvenser av att elever lämnar.

– Många som har valt fristående skolor är sådana elever som har hög måluppfyllelse, och det är klart att det påverkar helheten i våra resultat på skolan, säger hon.

Fakta/Elever i friskola


Väster
: 15,5 procent av de folkbokförda eleverna går i friskola/ + 19 procent sedan förra hösten.

Norr: 10,9 procent av de folkbokförda eleverna går i friskola/ + 14 procent sedan förra hösten.

Öster: 9,8 procent av de folkbokförda eleverna går i friskola/ oförändrat sedan förra hösten.

Källa: Borås Stad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.