VAL 2014

De viktigaste valfrågorna i Sjuhärad

Vård, skola, omsorg och arbetslösheten - de är fortfarande valfrågorna folk bryr sig mest om i Sjuhärad. Det visar en ny opinionsundersökning som P4 Sjuhärad låtit göra.

Redan i våras när vi lät undersökningsföretaget Novus fråga drygt 500 sjuhäradsbor om vilka som är de viktigaste frågorna i valet, och då hamnade sjukvården i topp, följt av skolan och sysselsättning.

En tydlig förändring som skett nu när valrörelsen är igång på allvar är att sjuhäradsborna tycker att landets ekonomi är en viktigare fråga nu än när vi ställde frågan i våras. 5 procent fler listar frågan som en av de viktigaste.

Just den frågan gynnar Moderaterna. För när sjuhäradsborna får frågan vilket parti som har den bästa politiken i respektive fråga så är Moderaterna bäst när det gäller landets ekonomi, det tycker 36 procent och det är också en rejäl ökning jämfört med mätningen i våras.

Men i de frågor som upplevs vara de allra viktigaste sjukvården, skolan och äldreomsorgen så tycker de flesta att Socialdemokraterna har den bästa politiken.

Mest jämt mellan de största partier Socialdemokraterna och Moderaterna är det i sysslesättningsfrågan, där tycker 23 procent att Socialdemokraterna har den bästa politiken. I våras var siffran något högre men nu har Moderaterna nästan kommit i kapp, 22 procent av de tillfrågade sjuhäradsborna tycker att de har den bästa politiken i frågan.