BORÅS

Hemtjänstpersonal i Fristad om att förlora sina kollegor

9:30 min

Sex anställda i Fristad hemtjänst fick förra tisdagen veta att de dagen efter skulle börja på nya arbetsplatser. De sex fick också skriva under på att de varit illojala mot arbetsgivaren.

Har du liknande erfarenheter?
Tipsa oss på p4sjuharad@sr.se eller 033 – 17 75 45

– Det känns obehagligt, vi mår inte bra. Vi som är kvar mår absolut inte bra.

Hur har vårdtagarna reagerat på det här?

– Många har blivit ledsna, många har blivit förbannade. En del har sagt rent ut att de vill byta från kommun till privat hemtjänst. De tycker att det är hemskt, det som hänt oss. De är förtvivlade.

Fick skriva på att de var illojala
Det var förra tisdagen som sex anställda kallades in och fick veta att de skulle förflyttas från hemtjänsten i Fristad till andra arbetsplatser. Alla sex fick skriva på papper där det bland annat stod:

”Arbetsgivaren har haft synpunkter på hur du har samarbetat med ledningen på arbetsplatsen och har uppmärksammat att du visat bristande lojalitet mot fattade beslut.”

– En av mina förre detta arbetskamrater, när hon fick papperet till sig att hon skulle skriva på det så ville hon inte göra det. Då sa hennes chef till henne att ”nu är du sån igen”. En av oss andra gick och pratade med facket och ifrågasatte att de skulle skriva på de här papperen för det stämde ju inte. Då menade hon på det att det gör inget, det spelar ingen roll, för de försvinner.

– Men det spelar väldigt stor roll, för skriver man på ett papper har man godkänt detta. Och när man blir så chockad, och förtvivlad och gråter och någon högt upp i facket säger detta så skriver man på. Men man är ju efterklok när man börjar tänka efter.

Skyddsombudet stängdes av och omplacerades
Inför att Borås stad ska införa möjlighet till heltid fick personalen börja jobba varannan helg för att man skulle kunna slopa de delade turerna. Men de delade turerna blev kvar och det fackliga arbetsplatsombudet förde diskussioner med arbetsledningen. Men någonstans i diskussionerna urartade situationen och det fackliga arbetsplatsombudet stängdes av från arbetet under en månads tid och omplacerades sedan. Enligt personalen straffades hon när hon förde gruppens talan. Och här går meningarna isär, för enligt arbetsledningen var hon hotfull under diskussionerna.

– Det är inte sanning, för det finns två vittnen som hade skrivit ner på en lapp vad som hade hänt. Men den här lappen har kommit bort, på något vis.

Enligt personalen är det också de sex som starkast ifrågasatte att det fackliga arbetsplatsombudet blivit avstängt från arbetet som nu tvingats byta arbetsplatser. De säger att de aldrig fått någon varning eller ens någon indikation på att de har samarbetssvårigheter. Och flera av dem är nu sjukskrivna efter händelsen.

– Vi får inte veta vad vi har gjort fel, det står i papperen att vi har samarbetsproblem och är illojala men det kunde lika gärna ha stått att vi har en åsikt och att det inte finns någon yttrandefrihet i Borås stad, säger en av de som förflyttades från Fristad hemtjänst.

– Jag tänker söka andra jobb nu, min nya arbetsplats är jättebra men det känns inte rätt i hjärtat. Jag har aldrig blivit så här illa behandlad. Man får bryta ihop och komma igen men den här händelsen kommer jag att bära med mig hela mitt liv.