Tillsammans krossar de fördomarna om våldtäkt

16 min

Emma träffade sin våldtäktsman på en innekrog i Stockholm, Julia levde med sin. Nu har de startat organisationen "Tillsammans" - bilden av våldtäktsmannen som en äcklig gubbe i en mörk park stämmer inte.

– Jag fick höra efteråt att "du är ju inte en sån som blir våldtagen".  En del vänner påpekade att jag åtminstone borde vara glad att han var snygg, berättar Emma Blomdahl från Herrljunga.

– Allt det där, tillsammans med att förundersökningen lades ner, fick mig att tvivla på mig själv. Kanske hade de rätt?

Det var på sin egen födelsedagsfest hon träffade sin våldtäktsman. Han var snygg, trevlig och de kysstes på en av Stockholms innekrogar. När hon sa stopp sa han att han visste att hon ville.

– Han blev en helt annan person. Han skulle ha en enda sak, och fick han inte det var jag rädd att inte komma därifrån levande.

I gruppterapin på södersjukhuset träffade Emma vännen Julia Östfeldt som också har erfarenhet av sexuellt våld.

Hon delade känslan av att inte känna igen sig i bilden av hur en våldtäkt ska gå till - det är inte bara äckliga gubbar i mörka parker som våldtar.
Nu har de startat organisationen "Tillsammans", och vill krossa stereotyperna.

– (Gemenskapen i organisationen) är otroligt viktig. Det var nästan viktigare att hitta tjejer som varit med om samma sak än att gå till psykolog. Tjejerna vet vad de talar om, säger Julia.

Hör hela intervjun här ovanför.