SJUHÄRAD

Flest vill se Reinfeldt som statsminister

Trots att de rödgröna partierna leder klart, så är det Fredrik Reinfeldt som flest Sjuhäradsbor vill se som statsminister. Det visare en opinionsundersökning som P4 Sjuhärad låtit göra.

Sveriges Radio har låtit undersökningsföretaget Novus fråga drygt 500 Sjuhäradsbor vem de skulle vilja se som statsminister efter riksdagsvalet.

Undersökningen visar att 34 procent av Sjuhäradsborna föredrar Reinfeldt, medan 29 procent hellre ser Socialdemokraternas Stefan Löfvén som ny statsminister.

I Miljöpartiets valstuga står kommunpolitikern Kjell Hjalmarsson. Som miljöpartist vill han se Stefan Löfvén som ny statsminister i en rödgrön regering. Och han har en teori kring varför Reinfeldt får bättre siffror än Löfvén i P4 Sjuhärads undersökning, trots att Moderaterna och den borgerliga alliansen ligger klart efter i de senaste opinionsundersökningarna.

– Det har nog att göra med att Reinfeldt är mer känd. Han har ju varit statsminister länge. Men Löfvén kommer starkt, så jag tror att det kommer att jämna ut sig, säger han.

I Moderaternas valstuga på torget i Borås finns Ismail Bublic. Han hoppas på att det höga förtroende för Fredrik Reinfeldt, som han menar att P4 Sjuhärads undersökning visar på, ska innebära ett lyft för Moderaterna i slutspurten inför valet.

– Absolut, ända in i det sista tror jag att det kommer att vara en avgörande fråga vem man tror har trovärdigheten att skeppa skutan vidare, så att säga.

I den aktuella undersökningen kommer Jimmie Åkesson (SD) på tredje plats, 6 procent av Sjuhäradsborna vill se honom som statsminister. 13 procent har svarat "vet ej" på frågan "Vem skulle du vilja se som statsminister efter riksdagsvalet i september?".