FRISTAD

Kommunal bemöter hemtjänstens kritik

1:38 min

Hemtjänstpersonalen i Fristad är besvikna på facket och anser inte att de fått något stöd i samband med att sju personer har förflyttats från sin arbetsplats sedan i maj. Nu bemöter Kommunal kritiken.

– När man gör sådana här åtgärder kan jag förstå att man blir ledsen, förtvivlad och arg, det förstår jag. Men det är inte vi som vidtagit åtgärden, utan arbetsgivaren - som har rätt att leda och fördela arbete och de har vidtagit den här åtgärden, säger Lena Eksberg som är ordförande i Kommunals boråssektion.

-- Det är de som har bedömt att de inte kommer längre än att de var tvungna att göra detta. Vi hade hoppats att vi hade kunnat ha en fortsatt dialog istället och jag har det med ett antal medlemmar där ute fortfarande, fortsätter hon.

Tung arbetsbörda
Lena Eksberg säger att det har varit turbulent på arbetsplatsen. Arbetsbördan har varit tung och facket jobbade tillsammans med skyddsombud och personal för att få bort en enhetschef som inte fungerade – vilket lyckades. Men personalen mådde fortfarande dåligt, de kände att de saknade inflytande och ville inte behöva jobba varannan helg.

– Det är väldigt svårt att säga just idag vad vi kunde gjort annorlunda. Vi har vänt och vridit på det innan vi kom dit och vi hade arbetsplatsombuden med oss, för de krävde ju att vi skulle vidta åtgärder och möta arbetsgivaren för att tala om att de inte mår bra. Det gör de inte, de har haft en väldigt tung arbetsbörda också, det går inte att komma ifrån. De har haft det väldigt jobbigt, säger Lena Eksberg.

Anställda ångrar att de skrev under
Det var i förra veckan som sex anställda i hemtjänsten i Fristad när de kom till jobbet fick veta att de redan dagen efter skulle börja på nya arbetsplatser. De anställda fick då även skriva på ett papper där det står att de har varit illojala mot arbetsgivaren.

Kommunal fick då frågan om de verkligen måste skriva på – de anställda tyckte att det kändes kränkande och kände inte igen sig i det som stod – men fick veta att de skulle skriva under. Något flera av de anställda ångrar i efterhand.

Men Lena Eksberg säger nu att det hemtjänstpersonalen skrev under, bara är att de har fått kännedom om kommunens åtgärder.

– Om det inte händer något mer så finns ju inte det här med i fortsättningen överhuvudtaget.