VALET 2014

Legnemark (V) överdrev privata vinster i välfärden

5:00 min

84 miljarder plockas ut ur den svenska välfärden av riskkapitalet varje år, hävdade vänsterpartisten Ida Legnemark i P4 Sjuhärads debatt. Men det stämmer inte, visar siffror från SCB.

I P4 Sjuhärads debatt igår eftermiddag med partiernas lokala riksdagskandidater, hävdade vänsterpartisten Ida Legnemark att riskkapitalbolag plockar ut 84 miljarder kronor varje år ur välfärdssektorn i Sverige, alltså ur till exempel vårdföretag och skolor.

Men hon fick mothugg av moderaten Jan Ericson som hävdade att det var helt fel siffror.

Och när P4 Sjuhärad kontrollerar Ida Legnemarks uppgift om att den skulle handla om 84 miljarder om året - så visar sig det vara helt felaktig.

Statistiska centralbyrån, SCB, kom förra hösten ut med en rapport som anger att de privata utförarnas totala omsättning när det gäller skattefinansierad verksamhet inom välfärdssektorn år 2011 uppgick till 97 miljarder kronor. Och den totala vinsten för den verksamheten uppgick till 9,2 miljarder - alltså omkring tiondel av Legnemarks påstående om 84 miljarder.

Dessutom konstaterar Vänsterpartiet självt i en artikel på sin hemsida att alla de 9,2 miljarderna inte plockats ut av företagen utan att en del också återinvesterats i verksamheterna.

Ida Legnemark medger att summan hon slängde fram i debatten snarare speglar omsättningen i de här bolagen - och inte det de plockar ut vinst.

– Nej, det stämmer. Men det är ju också så att vi politiker inte har samma insyn i och kontroll över de här medlen. Och vi vet ju att de här bolagen bedriver en verksamhet för att plocka ut vinst.

Men ser du inget problem med att du slänger dig med siffran 84 miljarder och hävdar att det "har plockats ut varje år ur välfärden" när den egentliga siffran kanske är en tiondel av det ?

– Vi menar ju att... Vi vet ju att den siffran är det som man faktiskt tar av våra gemensamma skattemedel in i privata företag som vi som politiker därmed inte har någon kontroll och insyn över. Men självklart ska rätt vara rätt och jag ska vara noggrann i alla kommande debatter med att det inte kan missuppfattas det jag säger.

Moderaten Jan Ericson är kritisk till att Ida Legnemark använder sig av en så felaktig siffra i debatten.

– Jag tycker att det är oseriöst. Om människor lyssnar på det här tänker de "oj, här plockar man ut 85 miljarder av våra skattepenger och skickar till Caymanöarna". Då är det klart människor blir upprörda. Men det är ju inte sanningen, och då tycker jag att det är lite synd om människor avgör sitt val på felaktiga grunder. Det tycker jag är sorgligt.