BOLLEBYGD

Joel tog halvtonsfisk från kajak

7:55 min

En fyrameters håkäring på 566 kilo - det var rekordfångsten som Joel Abrahamsson från Töllsjö lyckades dra upp från sin kajak. Han fick en tatueringsborttagning på köpet. 

– Den här kroken har suttit i mungipan på en Håkärring på 566 kilo, så den har haft en tuff tillvaro.

Joel Abrahamsson från Töllsjö gillar att tänja gränser rejält. Första september lyckades han med dra upp en rekordstor fisk på havet utanför Nordnorge, och för att göra det lite roligare gjordes han det från en kajak.

– Den är det största som finns här, och jag gillar ju att dras runt av fiskar i min kajak. Jag kommer antagligen bara bli äldre, fetare och fegare så det är lika bra att göra det med en gång.

Joel berättar om de blandade känslorna när fisken nappade. Han var fastsurrad i både fiskespöt och i kajaken, men knutarna hade han knutit själv och skulle de släppa skulle han kanske dras ner efter fisken.

– Det var något mellan skitnödighet, panik och dödsrädsla. Den drog mig ett några hundra meter, och kampen blev smärtsam, otrevlig och långdragen.

Joel hade ett fightingbälte runt kroppen som kopplats till spöt, ett billigt bälte som satte sina spår.

– De dyra bältena har kompressionszoner som gör att det inte dras åt så mycket, men det hade inte mitt. Jag kände mig som när man trampar på en kaviartub - mjälten hängde uppe i gommen någonstans.

– Jag vann. Fisken kom till ytan och jag kom inte till botten.

När Joel Abrahamsson väl fått upp fisken tyckte han det det var ett gyllene tillfälle att bli av med misslyckad tatuering han hade på handen.

– Förr använde man Håkärringens skinn som sandpapper, så jag körde ner näven och skrapade. Det gjorde ganska ont och blev infekterat och gött, men halva tatueringen försvann.