Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VALET 2014

Så gick kommunvalen i Sjuhärad

Uppdaterat måndag 15 september 2014 kl 07.56
Publicerat måndag 15 september 2014 kl 00.05
Margareta Lövgren (M): Jag är ganska trött
(0:49 min)
1 av 10
Centerpartiets valvaka i Borås. Foto: SR
2 av 10
Johan Österlund (Sd) på plats i radiohuset. Foto: SR
3 av 10
Mikael Olmås och Falco Güldenpfennig (Kd) på Kristdemokraternas valvaka i Borås. Foto: SR
4 av 10
Ida Legnemark (V) och Mikael Olmås på Vänsterpartiets valvaka i Borås. Foto: SR
5 av 10
Vänsterpartiets valvaka i Borås. Foto: SR
6 av 10
Miljöpartiets valvaka på Grand Hotel i Borås. Foto: SR
7 av 10
Moderaternas valvaka i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell
8 av 10
Moderaternas valvaka i Ulricehamn. Foto: Jan-Åke Thorell
9 av 10
Ulf Olsson (S) från Socialdemokraternas valvaka. Foto: P4 Sjuhärad
10 av 10
Från Socialdemokraternas valvaka i Borås. Foto: P4 Sjuhärad

SD och de nya lokala partierna gick framåt medan Moderaterna tappade mark - dock inga tydliga maktskiften. Det är en snabb sammanfattning av kommunalvalen i Sjuhärad.


Du hittar statistik för varje kommun genom att trycka på kommunnamnet. 

Bollebygd:
Oklart läge, men mycket tyder på maktskifte. Moderaterna tappar stor mark 12,3 procentenheter vilket är mest i hela Sjuhärad. SD går framåt och blir vågmästare. Socialdemokraterna är största partiet med 10 mandat.

Stefan Edvardsson som är en utbrytare från Moderaterna har drivit Folkets Röst och lyckats få drygt 7 procent av rösterna och får två mandat.

– Det är ett genuint missnöje överlag, så då tog jag chansen.

Borås:
De rödgröna nådde inte egen majoritet, och det innebär att Sd fortsatt blir vågmästare i kommunen.

Socialdemokraternas Lena Palmén hoppas dock att partiet kommer att ha fortsätta på som tidigare.

- Jag hoppas att vi kommer att fortsätta jobba ihop med de partier vi gjort tidigare. För det har varit ett väldigt bra samarbete, säger Lena Palmén (S).

Mindre glädje var det hos Folkpartiet som gick back i årets val.

– Det var inte så jätteroligt men vi får väl jobba på. Det kommer ju ett nytt val någon gång i framtiden, Ann-Marie Ekström (Fp).

Herrljunga:

Koalitionen bestående av Socialdemokraterna, Kommunens väl, Folkpartiet och Miljöpartiet som tog över från alliansen förra hösten, får 16 av 31 mandat enligt det preliminära valresultatet. Om det resultatet står sig skulle alltså den koalitionen kunna fortsätta styra i majoritet.

Den traditionella alliansen (M, FP, C, KD) får 14 mandat. De rödgröna partierna får 11 mandat. Kommunens väl och Sverigedemokraterna får vardera 3 mandat. 

Mark:
Oklart läge. Markalliansen (M, FP, KD, C och MP) som idag styr i minoritet tappar fyra mandat till 20 (av 51). Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får också 20 mandat tillsammans (16 resp. 4). Sverigedemokraterna ökar stort (från 1 till 5 mandat) och aspirerar på en vågmästarställning tillsammans med Markbygdspartiet (4 mandat) och Marks oberoende demokrater (2 mandat). 

Moderaternas Margareta Lövgren vill dock inte ge några klara beslut under valnatten. 

– Jag är ganska trött nu och känner att man behöver en natts sömn eller två, säger Margareta Lövgren (M).

Svenljunga:
Centern ser ut att bli den stora förloraren när det nya landsbygdspartiet kliver in med fyra mandat. Centerpartiet tappar 11 procentenheter, SD blir vågmästare.

Ulricehamn:
Mycket oklart läge. Det nybildade partiet Nya Ulricehamn kliver in med som det ser ut tre mandat. Inget av de traditionella blocken får majoritet. De senaste två åren har en trepartiallians (M, KD, FP) styrt i minoritet. Den minoriteten försvagas nu. Och även om trepartialliansen skulle återförenas med Centerpartiet, så ser det ut att fattas ett mandat för att nå majoritet. 

Bollen ser ut att ligga hos Socialdemokraterna, som håller ställningarna och fortsatt är största parti i kommunen med 13 av 49 mandat i fullmäktige. Mattias Josefsson (S) säger att partiet nu är berett att söka samarbete brett, även över blockgränsen. 

Tranemo:
I Tranemo förlorar alliansen den majoritet man haft. Alliansen får enligt det preliminära resultatet 17 mandat mot tidigare 19 (av totalt 37). Alliansen blir ändå större än de rödgröna, som får 16 mandat. Sverigedemokraterna fördubblas och får 4 mandat och en vågmästarställning. 

Vårgårda:

Ingen blockmässig förändring - alliansen sitter med all säkerhet kvar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".