Bengt Hilmersson (C). Foto: Joel Wendle

Centern kan få kommunalrådspost i Vårgårda

1:18 min

I Vårgårda behåller den borgerliga alliansen majoriteten, men Centerpartiet kan komma att ta över kommunalrådsposten. Med 140 röster kvar att räkna har de en knapp ledning över Moderaterna.

Den troligaste kandidaten till posten är i så fall Bengt Hilmersson, som i dagsläget är kommunstyrelsen ordförande och förstanamn på Centerpartiets lista.

– Det verkar så, det beror på personkryss också. Men jag tar chansen om jag får den, säger han.

På onsdag ska de 140 sista rösterna vara räknade, och först då blir det klart om Centerpartiet kan ta över kommunalrådsposten som just nu innehas av Mattias Olsson (M).

– Jag hade önskat att skillnaden varit större, men nu är det som det är och skillnaden är ändå och rätt håll. Som jag tänker är fem myror fler än fyra elefanter och vi är ändå största parti, säger Bengt Hilmersson.

De fyra borgerliga partierna i Vårgårda tappade två mandat i valet, men får tillsammans 21 mandat i kommunfullmäktige och behåller därigenom majoriteten i kommunen. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna fick ett respektive två mandat mer än 2010 och Miljöpartiet backar med ett mandat.

Och det allra troligaste är ett fortsatt borgerligt styre i Vårgårda enligt Bengt Hilmersson.

– Jag har förhoppningar om att det blir så. Vi ska förhandla om saken, men planen är att det blir åt det hållet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista