ATG:s reklamfilm om bipolär häst anmäls

1:43 min

Spelbolaget ATG:s nya reklamfilm kränker människor med bipolär sjukdom. Det anser Boråsaren Anna Gustavsson som själv är bipolär. Hon har nu anmält reklamen till spelbranschens etiska råd.

Reklamfilmen är producerad av komikern och regissören Felix Herngrens bolag FLX för ATG:s räkning. Filmen handlar om fölet Vinnie som får hjälpa sin far, en arbetshäst, som enligt reklamen blivit bipolär och inte orkar jobba.

– Först så blev jag lite chockad. Sedan andra och tredje gången jag såg reklamen tänkte jag att det här är inte bra. Det kändes inte rätt, säger Anna Gustavsson.

Anna Gustavsson reagerade starkt på reklamen som hon menar är kränkande. Anna har själv diagnosen bipolär sjukdom och jobbar aktivt som ordförande i föreningen Balans Borås/Sjuhärad. En förening som vill bryta tabun och visa att de flesta med bipolär sjukdom jobbar och har ett socialt liv.

– Att mena på att den där lilla ponnyn fick göra allting hemma när föräldern blir sjuk. Det är rätt allvarligt om man läser mellan raderna och börjar analysera, säger Anna Gustavsson.

Genom att anmäla reklamen till spelbranschens etiska råd hoppas hon nu att reklamen granskas och att det blir en diskussion kring hur negativa fördomar sprids. 

– Jag valde att anmäla reklamen för jag tänkte att någon måste säga i från. Det här är inte okej av ett så här stort spelbolag att använda sig av en allvarlig psykisk diagnos i en reklam som inte har något med bipolär sjukdom att göra. 

Bolaget FLX som gjort filmen vill inte kommentera utan hänvisar till ATG.

Här kan du se reklamfilmen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista