Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
BORÅS

Jobbade på förskola - åtalas för sexuella övergrepp på barn

2:17 min

En förskolepraktikant åtalas för grova sexuella övergrepp mot barn. Han misstänks bland annat ha förmått barn på förskolan att ta på hans könsorgan och även fotograferat en liten flicka naken.

Det var efter en anmälan från en förälder till ett av de utsatta barnen som den manlige praktikanten greps på förskolan i somras.

Enligt åtalet ska praktikanten ha förmått ett barn att ta på hans penis och även föra sin hand fram och tillbaka.

Den första anmälan ledde till att polisen undersökte mannens mobiltelefon och fann där bilder på en liten flickas nakna rumpa. Enligt åtalet ska mannen ha dragit ned byxorna på flickan och fotograferat henne och även fotat hennes underliv - men då var hon påklädd.

Mannen ska även ha blottat sig för flickan. Sammanlagt ingår tre barn i utredningen.

Åklagaren Åsa Askenbäck säger till P4 Sjuhärad att hon inte tror att fler barn har blivit utsatta i det här fallet. När det gäller bevisen mot mannen säger åklagaren att det alltid är svårt när det handlar om små barn, i det här fallet är barnen mellan 3 och 5 år gamla, men att det finns en styrka i att de tre har berättat om en och samma person.

Förskolechefen, där mannen jobbat, säger till P4 Sjuhärad att hon och övrig personal inte anat något utan fick reda på anklagelserna mot mannen i samband med att polisen grep honom i somras - all personal har hörts av polisen och ingen ska ha sett något misstänkt, säger förskolechefen som kallar det som hänt "ofattbart".

Den misstänkte mannen har medgett fotograferingen men nekar till övriga åtalspunkter. P4 Sjuhärad har sökt den åtalades advokat men utan framgång. De misstänkta övergreppen ska ha utförts vid olika tidpunkter från och med i höstas och fram till och med juli månad i år.

Bo Drysén, chef för stadsdelen där förskolan ligger, säger till P4 Sjuhärad att kommunens rutiner är att praktikanter inte ska lämnas ensamma med barnen.

– Det ska inte kunna gå att hända men den som vill göra något otäckt och elakt, finner de vägarna ändå. Vi har väldigt bra kontroll på våra avdelningar, praktikanter ska inte vara ensamma med barnen, säger han.

Har rutinerna efterlevts i det här fallet?

– Uppenbarligen har han lyckats göra saker ändå, i alla fall enligt anmälan, vi får väl se vad åtalet leder till,  säger Bo Drysén.

Praktikanten har inte varit anställd av förskolan eller stadsdelen direkt utan är anställd via en annan kommunal förvaltning men har jobbat på förskolan i minst ett år.

Bo Drysén säger vidare att kommunens rutin är att begära utdrag ur belastningsregistret och även referenser. Exakt vilken kontroll som gjorts på mannen i det här fallet kan han inte säga.

– En av de saker vi lär oss av sådana här ärenden är att det inte räcker att begära utrdrag ur belastningsregistret, utan fler frågor måste ställas innan vi släpper någon innanför väggarna på våra förskolor.

Betyder det att ni har brustit?

– Eftersom det har hänt, har det inte varit okej. Vi jobbar utifrån de rutiner vi har och försöker förbättra dem hela tiden, säger Bo Drysén.

Rättegången mot mannen inleds på fredag den 10 oktober och beräknas pågå i tre dagar. Enligt kommunen ska de inblandade familjerna erbjudas eller ha erbjudits stöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista