BLUFFAKTUROR

Skatteverkets vapen mot bluff-företag

1:30 min

Momskontroll har visat sig vara effektivt för att lägga krokben för företag som sysslar med bluffakturor. Sedan årsskiftet har Skatteverket granskat närmare 100 misstänkta företag.

Vet du mer? Tipsa oss på p4sjuharad@sr.se eller ring på 033-17 75 71.

De företag som Skatteverket har granskat finns alla med på Svensk Handels och Förenade Bolags respektive varningslistor. Skatteverket har bland annat undersökt om företagen har betalat in momsen på de fakturor de har skickat ut.

– Vi går på pengarna som sätts i omlopp här och där det rör sig pengar ska det normalt sett betalas skatt. Men de här bedragarna vill ju inte betala skatt, då gör de sig skyldiga till skattefusk och oftast också bokföringsbrott, säger Stig Svensson, skatterevisor på Skatteverket i Malmö som jobbat med granskningen.

Enligt Skatteverket är det vanligt att oseriösa företag begär att få redovisa moms på årsbasis. Det innebär att ett företag som startar sin verksamhet i januari inte behöver redovisa momsen förrän i februari året därpå, och ostört kan dra in pengar genom att skicka ut bluffakturor under lång tid.

Än så länge har Skatteverket bara åtalsanmält ett antal av de kontrollerade företagen, men skatterevisor Stig Svensson anser ändå att kontrollerna har varit effektiva.

– De lägger av så fort vi börjar intresserar oss för dem, säger Stig Svensson.

En trend som Skatteverket dock ser är att oseriösa företag istället etablerar sig i andra länder, exempelvis Estland.

– Då får vi det genast betydligt svårare, konstaterar Stig Svensson.