1 av 2
Ingvar Carlsson Foto: Marcus Ålsnäs
2 av 2
Göran Johansson och Ingvar Carlsson på ett möte i Folkets hus i Göteborg 2003: Foto: Roger Lundsten/TT.

Ingvar Carlsson: Göran lämnade stora avtryck

Carlsson: En motvikt till Stockholmsdominansen
6:06 min

Boråsaren och förre statsministern Ingvar Carlsson sörjer partivännen Göran Johansson - "en väldigt färgstark och handlingskraftig politiker som lämnade stora avtryck".

En som kände Göran Johansson väl är socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister under en del av den tiden - är tidigare statsministern Ingvar Carlsson.

– Han ansåg att rikspolitiken är väldigt Stockholmsdominerad och han bestämde sig för att utgöra en motvikt till det och det lyckades han med, säger Ingvar Carlsson. 

Ingvar Carlsson kommer väl ihåg två saker som Göran Johansson alltid kom tillbaka till i deras samtal. Det ena var Liseberg som låg honom varmt om hjärtat. Det andra var Göteborgsoperan.

– Jag vet inte om han var så intresserad av opera men utan hans stora kraftfulla insatser för finansieringen så hade förmodligen Göteborgsoperan inte kommit till. Jag skulle vilja lyfta fram hans insatser för kultur och fritid vid sidan av hans starka engagemang för industri och sysselsättning, säger Ingvar Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".