1 av 3
Delar av de tryck formgivaren Brit Bredström från Borås gjorde. Foto: Maja Jerosimic.
2 av 3
Delar av de tryck formgivaren Brit Bredström från Borås gjorde. Foto: Maja Jerosimic.
3 av 3
Kajsa Hedström från Göteborg blev förvånad när hennes gamla dukar återigen blev populära, och retro. Foto: Maja Jerosimic.
BORÅS

Nu är de gamla juldukarna retro

Utställare: Hon gick på textilinstitutet mot pappans vilja.
1:25 min

Det är två månader kvar till jul och än har inte juldukarna plockats fram i våra hem. Men på textilmuseet i Borås har man redan nu samlat ett stort antal tryckta jultextilier från framförallt 50- och 60-talet, detta i utställningen Retrojul som öppnade igår.

En av formgivarna som lyfts fram i utställningen är Brit Bredström från Borås, verksam på framförallt 50- och 60-talet. Hon dog 1973. 

– Hennes dukar och tryck finns på jättemånga ställen fast man har inte kunnat hitta så mycket information om henne och det beror på att hon dog ganska tidigt, redan i 50-årsåldern,  berättar Anna Lindqvist som ligger bakom utställningen.

– Hon kom från Borås och gick på textilinstitutet men mot hennes pappas vilja så det var hennes mamma som fixade in henne där, så hon gick där inkognito nästan, säger Anna Lindqvist. 

Utställningen har tidigare visats på Östergötlandsmuseum, men en stor del av materialet producerades i Sjuhärad, inte minst på Rydboholms textilfabrik.

Hur känns det att få visa utställningen i textilhistoriens vagga i Sverige?

– Det är helt fantastiskt att vara här. Alla är så entusiastisk känner ju till formgivarna och fabrikerna, säger Anna Lindqvist. 

Det var mer eller mindre ett detektivarbete att leta fram formgivarna till de här textilierna som funnits i många svenska hem, eftersom formgivarna ju var lite av doldisar. 81-åriga Kajsa Nordström från Göteborg blev förvånad när hon kontaktades om sina tryck som hon gjorde för Gamlestadens fabriker på 50-talet.

– Jag skrattade väl lite och sa att "på ålderns höst"...., säger hon. 

– Men jag hade redan då upptäckt att det var många som beställde de här dukarna för flera hundra kronor på nätet, på den tiden kostade de väl en femma. Min dotter hade en kompis som visade att hon köpt en sådan här julduk och då utbrast hon "men det är ju mamma som gjort den!", säger Kajsa Hedström och skrattar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".