SVENLJUNGA

SD-politiker tidigare medlem i Bandidos

1:30 min

Sverigedemokraternas nyvalde kommunstyrelseledamot i Svenljunga, Micael Persson, har tidigare varit president för en av mc-gänget Bandidos lokalavdelningar.

Han har också avtjänat flera fängelsedomar bland annat för grovt narkotikabrott, rapporterar Borås-Tidning.

42-årige Micael Persson stod inte på Sverigedemokraternas valsedel eftersom han nyligen flyttat till Svenljunga och han sitter alltså inte i kommunfullmäktige. Men partiet har ändå valt att placera honom på partiets plats i kommunstyrelsen.

– Jag hade aldrig någonsin tänkt ställa upp i det här valet, säger han till BT.

Persson kommer från Svenljunga från början, och har nyligen återvänt till hemorten. I en artikel publicerad på söndagen säger han att han var öppen med sin bakgrund när tog kontakt med SD. 

– Då sa de till mig att "Men snälla Micael, du håller ju inte på med något idag?".

Det strängaste straff som Persson avtjänat är fyra och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott, försök till grov narkotikasmuggling och brott mot vapenlagen. Den senaste domen kom 2010.

P4 Sjuhärad har sökt Micael Persson för en kommentar, men har ännu inte lyckats nå honom.

Sverigedemokraternas ordförande i Svenljunga Christer Schönander vill inte ställa upp på nån bandad intervju, men bekräftar till P4 Sjuhärad att Micael Persson varit helt transparent om sin bakgrund och att alla människor förtjänar en andra chans. 

Men detta är inget som partiet i Svenljunga meddelat Sverigedemokraterna högre upp. Partiets pressansvarige på riksnivå, Martin Kinnunen, säger att Micael Perssons bakgrund i den organiserade brottsligheten påverkar förtroendet för partiet.

– Vi tycker det är problematiskt att en person med sådan här bakgrund ska representera partiet. Det här måste vi ta en diskussion om i partiet så klart, säger han. 

– Att ha domar på sig så här kort tid tillbaka i tiden är inte bra för de enskilda politikerna och inte bra för partiet på orten. Det är någonting man måste tänka på när man utser företrädare för partiet, absolut.

– Jag känner inte till att vi har någon företrädare för partiet som har haft kopplingar till den organiserade brottsligheten.

– Visst ska man kunna ha begått fel tidigare i livet och sedan komma tillbaka. Men då ska det ha gått en tid och man ska kunna se ett mönster i personens gärning att den brottsliga karriären är ett avslutat kapitel, säger Kinnunen.