Morgan Hegrell är chef för boendena för ensamkommande flyktingbarn i Borås och Catharina Roos är enhetschef på IFO. Foto: Simon Campanello.
BORÅS

Inga nya rutiner efter att flyktingbarn försvunnit

Kommunen: Svårt att upptäcka det i tid
1:37 min

I år har fem ensamkommande flyktingbarn försvunnit spårlöst från Sjuhärad. Fyra av dem bodde i Borås, men kommunen har inte ändrat sina rutiner.

Catharina Roos är enhetschef för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn i Borås stad. Hon visar runt på ett av kommunens två boenden.

– Det här är ett gammalt äldreboende, så det är ganska stora lägenheter, säger hon.

Det ligger i ett lägenhetshus i centrala Borås och det finns rum för 17 ungdomar. Det finns personal i huset dygnet runt, men ändå har personer försvunnit spårlöst härifrån. Bland annat den 17-åriga tjej som P4 Sjuhärad berättat om.

Svårt att upptäcka
Totalt har fyra ensamkommande flyktingbarn avvikit från boenden i Borås under året. Men det är svårt att upptäcka något i förväg menar Catharina Roos.

– De här ungdomarna har tagit sin väska, inte sagt något och bara försvunnit. Sedan kan det vara så att de har många synpunkter på att de bor här och då pratar de med socialsekreteraren eller personalen, men det är en helt annan sak än att verkligen bara ta sitt pick och pack och försvinna, säger hon.

Catharina Roos menar att det kommunens socialsekreterare kan göra för att upptäckta ett eventuellt försvinnande är att vara raka när de pratar med ungdomarna.

– Det socialsekreteraren kan göra är att våga ställa frågor till ungdomarna och se om det är så att det finns tankar på att man måste avvika av något skäl, säger hon.

Inga nya rutiner
Men de har inte gjort några förändringar i sitt sätt att arbeta efter de ensamkommande barn som försvunnit hittills. 

– Nej, det finns egentligen inte så mycket att förändra runt omkring det mer än att våga fråga dem direkt de kommer till oss, säger Catharina Roos.

Måste bli bättre
Linus Torgeby jobbar med flyktingfrågor på Rädda Barnen och tycker att myndigheterna hanterar frågan med försvunna flyktingbarn annorlunda än om det vore barn som var födda i Sverige.

– Vi tänker att de klarar sig ändå och de här siffrorna hade vi aldrig accepterat om det var barn som var födda och uppvuxna i Sverige.

Han säger att många av de försvunna ungdomarna har varit med om jobbiga händelser i sitt hemland eller under sin resa i Sverige och att myndigheterna måste bli bättre på att fånga upp det.

– Man måste våga fråga vad de har varit med om och utbilda människor så att de bättre kan se när de visar tecken på vad de varit med om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".