1 av 2
Näthat. Foto: Janerik Henriksson / TT.
2 av 2
Bt:s debattredaktör Tobias Hjelm. Foto: Niclas Odengård.

Risk för näthat stängde 14-årings debattartikel

Borås tidning: Fanns risk att det skulle spåra ur
1:12 min

I fredags hade 14-åriga Alma från Borås ett debattinlägg på Bt.se om skillnaden i möjligheter för tjejer och killar. Artikelns kommentarsflöde fick snart stängas ner.

Almas artikel tog upp frågan om skillnaden i möjligheter och olika villkor för tjejer och killar/kvinnor och män, och tog avstamp i synen på tjejer och killars sexualitet.

Bara en timme efter publicering på nätet valde Borås tidning att stoppa möjligheten att kommentera eftersom det kom in så många negativa kommenterar.

Tyvärr tvingades vi på BT.se att stänga kommenteringen av den här artikeln, bara en knapp timme efter att den publicerades. Personangrepp mot en 14-åring som uttrycker sina åsikter är fullständigt oacceptabelt. 

Almas och hennes pappa Lars hann dock aldrig uppfatta att diskussionen spårade ur.

– Jag tror det tog sig en annorlunda vinkling när Borås Tidning stängde ner flödet på grund av personliga angrepp. Vi såg aldrig att det gick åt det hållet, vi såg bara att det blev diskussion och tyckte det var bra.

– Vi får frågan hur vi mår och vi mår fantastiskt bra. Nu kan man fortsätta diskutera åsikten men vi tar ett steg tillbaka, säger pappa Lars

Han tillägger att han är oerhört stolt över att hon kan formulera sig och skapa debatt.

Borås tidnings debattredaktör Tobias Hjelm menar att man valde att stänga kommentarsfältet innan kommentarerna gick för långt.

– Vi tyckte att det fanns en risk för att det skulle spåra ur, för börjar det komma den typen av inlägg så är vår erfarenhet att det finns risk att det eskalerar och därför valde vi att strypa det. 

Blev du förvånad över att det blev de här kommentarerna?

– Jag var beredd på det naturligtvis på grund av ämnets karaktär. Sedan tycker jag att det är oerhört tråkigt när en ung flicka som har skrivit ett så oerhört begåvat inlägg, att vi inte kan föra en debatt på ett sakligt sätt, säger Tobias Hjelm.

– Men jag vill också vända mig mot den beskrivning som skulle gå ut på att hon varit utsatt för näthat, för det har hon inte och det tycker inte familjen heller. Utan vi valde att strypa nätdebatten innan det gick så långt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".