Foto: AP/Felipe Dana/TT.

Försvunna flyktingbarn kan fastna i människohandel

Rädda barnen: De kan tvingas till kriminalitet
1:42 min

Många flyktingbarn försvinner spårlöst varje år, fem i Sjuhärad bara i år. Rädda Barnen tycker myndigheterna hanterar deras öde annorlunda än om det vore barn födda i Sverige.

I år har fem ensamkommande flyktingbarn försvunnit från boenden i Sjuhärad. I hela Sverige rör det sig om hundratals barn varje år.

Vad som händer med dem är svårt att säga menar Linus Torgeby som jobbar med flyktingfrågor på Rädda Barnen i Västsverige.

– Mycket är vilda gissningar och det är fruktansvärt bara det, vi för ingen bra statistik på vad som händer, säger han.

– Det kan vara barn som får avslag i Sverige och försöker få uppehållstillstånd i Norge eller England. Det finns också barn som kan fastna i människohandel eller tvingas utföra kriminella handlingar.

Lever som gömda
Vart de försvunna barnen tar vägen är svårt att säga menar Linus Torgeby. Men många av de bor kvar i Sverige och lever som gömda hemma hos någon annan.

– Det är också en situation som är fruktansvärd. Då får man ingen ersättning, man kanske inte vågar gå till skolan och man är väldigt mycket i händerna på dåliga element i samhället, säger han.

Tror du myndigheterna hade gjort mer om det handlat om barn som var födda och uppvuxna i Sverige?

– Jag tror att vi har ett annat perspektiv på ensamkommande barn. Vi tänker att de klarar sig ändå och de här siffrorna hade vi aldrig accepterat om det var barn som var födda och uppvuxna i Sverige.

Utbilda personalen
Linus Torgeby säger att många av barnen har varit med om jobbiga händelser i sitt hemland eller under sin resa i Sverige och att myndigheterna måste bli bättre på att fånga upp det.

– Man måste våga fråga vad de har varit med om och utbilda människor så att de bättre kan se när de visar tecken på vad de varit med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".