Hasse "Kvinnaböske" Andersson spelar golf. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio

Golfens trend nedåt är bruten

För första gången på nio år minskar inte antalet medlemmar i de svenska golfklubbarna. En orsak kan vara Henrik Stenson-effekten. 

– Det märks inte minst bland män i yngre åldersgrupper, som ökar förvånansvärt mycket, säger golfförbundets Bo Bengtsson till Svensk Golf. 

Sedan 2005 har det försvunnit i snitt 9 000 golfare per år i Sverige, men 2014 visade på en ökning med 980 medlemskap. Idag finns 474 777 aktiva medlemskap i landet.

– Det är roligt att det nu äntligen visar plus och det är viktigt för sporten att trenden är bruten. Det betyder att vi nu kan prata om golfen i positiva ordalag igen. Människor känner att de är med i någonting som känns rätt, säger biträdande generalsekreteraren Bo Bengtsson till tidningen.

Däremot har klubbarna problem med att behålla kvinnor inom golfen. 13 000 kvinnor, som blev medlemmar så sent som 2013, lämnar sitt medlemskap redan 2014.

– Det konstiga är att kvinnor alltid är de som ger högsta betyget och är mest nöjd med golfen i olika undersökningar, men det är också de som lämnar, säger Bengtsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".