Barn. Foto: Hasse Holmberg/TT
Foto: Hasse Holmberg/TT

Vräkta barn behöver inte vara hemlösa

Socialsekreterare: Det finns inte på kartan
1:27 min

Under första halvåret i år har tio barn vräkts i Sjuhäradsområdet - lika många som under hela förra året. Men, enligt socialen betyder inte det att barnen saknar hem.

– I Kronofogdens register så framgår det att det finns barn i familjen och att avisning har genomförts. Men då är det så att barn och förälder har skaffat sig ett annat boende innan avisning sker, säger Håkan Christiansson, socialsekreterare i mottagningsenheten för försörjningsstöd i Marks kommun.

Dessa lösningar kan vara allt från att barnfamiljen i fråga flyttat hem till en bekant, eller att de hittat en ny bostad. 

Att ett barn skulle vara inblandad i en vräkningssituation som skulle innebära att barnet helt skulle sakna tak över huvudet har Håkan Christiansson inte varit med om.

– Det har liksom inte hänt i Marks kommun, att en barnfamilj blir avvisad och inte har en annan planering.

Men trots faktumet att det inte hänt under Håkan Christianssons tid i kommunen så anser han att Mark är väl förberett om en sådan situation skulle hända.

– Då har vi jourboenden i Marks kommun där barnfamiljer går före i kösystemet. Finns ingen sådan ledig då får det bli B&B (vandrarhem) tills vi har fixat en jourbostad. Så vi har förberett så mycket vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".