Foto: Anna-Lena Ahlström
NY BOK

Hypnotisören är tillbaka i Lars Keplers succésaga

Lars Kepler: Det går undan i Stalker
13 min

Lars Kepler är utan tvekan en del av det svenska deckarundret. Böckerna om polisen Joona Linna har läst av miljontals, och nu är en femte del ute.

Det var inledningsvis tänkt att det skulle vara hemligt vem eller vilka som dolde sig bakom pseudonymen. Det tog dock inte särskilt lång tid innan det avslöjades att Lars Kepler i själva verket var författarparet Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.

– Tanken var att det skulle förbli hemligt att det var vi, men så här i efterhand kan man konstatera att det trots allt var tilld et bästa att det kom fram, säger Alexandra Coelho Ahndoril.

Hypnotisören, den första boken i serien om polisen Joona Linna, släpptes 2009 och blev omedelbart en stor succé. Faktum är att rättigheterna till boken var sålda till flera länder redan innan boken överhuvudtaget hade släppts i Sverige.

Den nya boken Stalker är den femte i serien och i den dyker faktiskt självaste hypnotisören Erik Maria Bark upp igen.

– Det var jättekul att återknyta bekantskapen med honom. Det är en av fördelarna med att skriva en serie kriminalromaner, att man kan plocka upp och återvända till karaktärer som man tidigare lämnat, säger Alexander Ahndoril.

Hypnotisören filmatiserades häromåret av Lasse Hallström. Filmen blev dock inte den succé många hade trott att den skulle bli och mottagandet från kritikerna blev överlag svalt. Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril var överhuvudtaget inte involverade i projektet och svar diplomatiskt på frågan vad de tyckte om filmen.

– Det var en kul och oväntad idé att just Lasse Hallström fick göra filmen och vi tycker att han lyckades bra med att lyfta fram relationsaspekten i romanen. Men särskilt spännande blev den inte och den har kanske inte så mycket med vår bok att göra, säger de.

Inga beslut är ännu tagna men Alexander och Alexandra avslöjar att det förs samtal om att filmatisera de övriga böckerna i serien. Då kommer det förmodligen att handla om tv-serie-formatet.

– Och det passar nog våra böcker bättre, säger Alexander.

Om det blir något av planerna på nya filmatiseringar av Lars Kepler har Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril "lärt sig" av misstagen i samband med Hypnotisören. I så fall kommer paret definitivt att se till att vara en del i processen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".