1 av 2
Boråsarna Fredrik Andersson och Sofia Posserud är trötta på att fastna i Herrljunga när de åker tåg från Stockholm. Foto: Madeleine Korneliusson/SR.
2 av 2
Herrljunga station. Foto: Jan-Åke Thorell/SR.
TÅGTRAFIK

Tågpendlare less - fastnar i Herrljunga

Stockholmspendlare: Man blir bara förbannad
1:40 min

Försenade tåg gör att resande från Stockholm till Borås ofta fastnar i Herrljunga - detta när Västtrafik inte kan vänta. Många boråsare har nu ledsnat och tar bilen.

Har du råkat ut för detta? Kommentera här eller ring 033-177545.

Det är när SJ:s snabbtåg från Stockholm blir försenat som resenärerna som ska åka till Borås fastnar i Herrljunga.

Särskilt ofta drabbas resenärer som tar tåget klockan 16.40 från Stockholm. Västtrafik som ansvarar för det anslutande bytet i Herrljunga väntar då inte på SJ:s tåg, utan åker enligt tidtabellen.

Resan som enligt tågbiljetten skulle ta tre timmar och tjugo minuter, blir istället nära fem timmar lång när resenärerna istället måste vänta på nästa tåg mot Borås. 

– När man väl är där så blir man ju i så vansinnig så att man håller på att bli lite galen, så jag tycker naturligtvis att det är jättedåligt. Man borde kunna styra upp det på ett lite snyggare sätt, säger boråsaren Fredrik Andersson som pendlar till Stockholm varannan vecka. 

– Som sist så var vi sex minuter sena och då kunde inte det väntande tåget hålla de sex minuterna utan det åkte, och då fick vi vänta i en timma och 40 minuter. 

Kör bil istället
Sofia Posserud från Borås reser till Stockholm i tjänsten ett par gånger i månaden och hon har helt slutat att byta tåg i Herrljunga. Istället kör hon bil till Alingsås och tar tåget därifrån.

– Då vet jag att även om tåget är försenat så står bilen snällt och väntar på mig och jag kommer hem i varje fall. Slipper stå och frysa.

Sofia Posserud säger att anslutningen i Herrljunga har blivit ett välkänt problem bland vänner och kollegor. 

– Jag upplever att många av mina kollegor tar flyget istället. De har slutat att ta tåget överhuvudtaget, säger hon. 

"Blir bara förbannad"
Precis som Sofia Posserud funderar Fredrik Andersson nu också på att strunta i tågbytet och istället parkera sin bil i Herrljunga när han ska åka till Stockholm. Alternativt att börja flyga mer.

– Jag drar mig för att åka tåg. Man blir bara förbannad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".