David Karlsson, docent på Förvaltningshögskolan i Göteborg. Foto: Maria Hansson
VALET 2014

Centerpartiet på historiskt låga nivåer

Forskare: Centern har förlorat sin ställning gradvis under 35 år
4:13 min

Under 35 år har Centerpartiets väljarstöd minskat. Under 70-talet hade partiet uppåt 70 procent av de ledande kommunposterna i Västra Götaland, något man i dag inte kommer i närheten av.

– Man fick väl en känsla under valrörelsen att det gick bra för Centern men det var ju därför att man ökade jämfört med opinionsmätningarna något år tidigare när de låg på historiskt låga nivåer. Så på det viset har ju partiet gjort en bra valkampanj, i förhållande till det, men i förhållande till föregående val så var det ju inget steg framåt för partiet, säger David Karlsson som är docent på Förvaltningshögskolan i Göteborg.

Sex av åtta ordförandeposter i Sjuhärad fram till 2003
Under 70-talet hade uppåt hälften av landets kommuner en centerpartistisk kommunstyrelseordförande. I Västra Götaland var partiets ställning ännu starkare, här hade partiet uppåt 70 procent av de ledande kommunposterna. Fram till 2003 hade Centerpartiet kommunstyrelseordförandeposten i sex av åtta Sjuhäradskommuner.

-- Överlag så har Centerpartiet förlorat sin ställning gradvis i 35 år, det har gått långsammare i kommunerna, Centerpartiet är mer populära i kommunpolitiken än vad man är i rikspolitiken men utförsbacken har varit likadan där, säger David Karlsson.

Nedgången har många orsaker
David Karlsson ser flera orsaker till centerpartiets utveckling, dels har kärnväljarna inom jordbruket minskat strukturellt under 100 år och dels har partisystemet fragmenterats - både Kristdemokraterna och Miljöpartiet har tagit väljare från Centerpartiet. På senare år har även Sverigedemokraterna tagit väljare från samtliga partier.

– Sen är det ju relationen mellan C och M bland allmänborgerliga väljare där på något vis moderaterna har övertagit bilden som det ledande borgerliga partiet i landet och det har också fått sin avspegling lokalt. Sen kan man ju också spekulera kring det att Centern för att vända trenden de senaste åren har drivit lite annorlunda frågor som varit mer storstadsrelaterade, det kanske har gjort att de inte minskat så mycket totalt sett i riket men det har säkert inte stärkt deras popularitet på landsbygden.

Många som vi har pratat med säger att de inte känner igen sig i centerpolitiken längre, man pratar om Stureplanscentern, att det är oklart vad partiet står för idag. Hur viktig är den förklaringen?

– Jag tror att den kan väga in, för Centerns del betyder några tiondelar till i Storstockholm väldigt många fler röster än tio procent i en glesbygdskommun i Västra Götaland så att på det viset förstår man ju hur man strategiskt tänker i Stockholm. Men den här starka basen som man har haft i kommunsverige bland många glesbygdskommuner, den riskerar man med den typen av politik. Nu tycker jag att man märker en viss ändring i valrörelsen där Annie Lööf och andra åter betonade kärnvärdena i Centerpartiets traditionella politik så vi får väl se vart partiet går framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".