1 av 2
Karls-Göran Ekstener fd kommunalråd i Tranemo. Foto: P4 Sjuhärad Arkiv.
2 av 2
Thomas Mellqvist fd komunalråd i Svenljunga är det kommunalråd i Sjuhärad som suttit längst vid makten, 18 år. Foto: Arkiv P4 Sjuhärad
Valet 2014

Historisk kräftgång för C i Sjuhärad

Ekstener: Det var ett sätt att visa missnöje
1:39 min

Centern i Sjuhärad led svårt i valet, och man tappade makten i hälften av kommunerna. Karl-Göran Ekstener (C) i Tranemo blev så desillusionerad över att Ljungsarpskolan las ner att han röstade blankt i valet.

Centerns maktposition i Sjuhäradskommunerna har decimerats kraftigt efter valet.
För tio år sedan hade centern den viktigaste politiska posten, ordförande i kommunstyrelsen, i sex av åtta kommuner i Sjuhärad. I dag återstår bara två - Tranemo och Vårgårda.

För tio år sedan hade man ordförandeposten i alla kommuner utom Borås och Bollebygd.

Orsakerna till utvecklingen är många och ibland komplicerade - det visar den rundringning som P4 Sjuhärad gjort till flera gamla centerpartistiska kommunalråd i Sjuhärad.

Men byskolornas framtid har blivit en viktig fråga. För Karl-Göran Ekstener under lång tid kommunstyrelsens ordförande i Tranemo blev det så smärtsamt när skolan lades ned i hans Ljungsarp att han röstade blankt i årets val.

– Det som hände med skolan här i Ljungsarp är beklagligt. Det var ändå en skola med ett 75-tal elever och den enda låg- och mellanstadieskola i kommunen som hade en positiv utveckling, säger Karl-Göran Ekstener.

– Jag deklarerade tidigt att ett sätt att protestera var att rösta blankt och för min del blev det faktiskt så i år, säger han och säger också att han bestämde sig ganska snart efter att skolan lades ned att det blir en blankröst i kommunvalet.

Thomas Mellqvist, kommunalråd i Svenljunga under 18 år och kommunens starke man som kommunstyrelsens ordförande förstår Ekstener.

– Hade någon rört skolan här i Sexdrega  så hade jag också blivit väldigt besviken.

Båda två menar att skolfrågan är mycket viktig för centerpartiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".