ULRICEHAMN

Ulricehamns vårdpersonal säkerhetsutbildas

1:24 min

Hur hanterar man en rasande man i rullstol? Det vet snart de anställda inom verksamheten Funktionsnedsättning i Ulricehamn.

För att motverka hot- och våldsamma situationer har Ulricehamns kommun nu satt igång att utbilda sina anställda utbildning i personlig säkerhet. 

En av deltagarna är Anna-Karin Nilsson som jobbar på dagcentret Tingslyckan i Ulricehamn, och hon har tidigare varit med om situationer där utbildningen skulle varit användbar.

– Det tycker jag. Om inte så dramatiska men ändå små tillfällen som inte bör förekomma. Varken för mig eller för den andra.

Du har fått lite tips här på hur du kan anpassa ditt arbete?

– Jadå, absolut, säger Anna-Karin Nilsson.

Under utbildningen får de medverkande lära sig olika metoder för hur de kan förhindra, och ta sig ur situationer med inslag av hot och våld. 

Johanna Henningsson är enhetschef inom verksamheten Funktionsnedsättning, och hon tycker det är viktigt att personalen vet hur de skall arbeta för att skydda sig själv och brukaren.

– Det handlar ju inte om någon självförsvarskurs utan om hur man använder sin kropp, hur man sitter eller står när man har ett samtal med en brukare i affekt. Hur man gör sitt bästa för att ta sig ur en sådan situation utan att skada den andra så att säga, säger Johanna Henningsson.

Av de femtio personer som hittills tagit del av utbildningen så är de flesta mycket nöjda, och det har varit väldigt efterfrågat.

– Vi kan känna själva att det varit ett lite eftersatt område. Så det har varit efterfrågat.