Begravningsbranschen har tagit lång tid på sig att börja använda sig av internet, men under 2014 har fler satsat på webben. Ulla och Alexander Lindblad har en begravningsbyrå i Götene och sedan de började använda nätet har de fått kunder från ett betydligt större område än tidigare. Foto: Hanna Ljungberg/P4 Skaraborg

Allt fler beställer begravning på nätet

Begravningsbyrå: Kände att tiden var mogen
2:10 min

Internet har blivit ett verktyg även när det handlar om döden. Begravningsbranschen erbjuder numera webbaserad planering av begravningar.

Familjen Lindblad som driver en egen byrå i Götene började tidigare i år att satsa på begravningsplanering via webben.

– Vi kände att tiden var mogen. Det var just att man kände ett behov av att ibland göra sina val på ett annat sätt än genom att komma till ett kontor, säger Ulla Lindblad.

Via en hemsida kan kunderna bland annat välja blommor till begravningen. Efterfrågan har vuxit snabbt. 

– Vi har kunder i hela Västra Götalands län och i Värmland, säger Alexander Lindblad.

Samtidigt kan man undra om inte begravningsplanering är ett av de tillfällen i livet då man har störst behov av att prata med en riktig människa. Ulla Lindblad tror dock inte att webbaserad begravningsplanering är ett sätt att göra avskedet snabbare och enklare att hantera.

– Man ska ju fortfarande stå där vid kistan, säger hon.

Men begravningar helt via webben är däremot ingen god idé, tycker Alexander Lindblad.

– Jag tror inte, och jag hoppas inte, att vi kommer dithän att man kan ha en begravning via webbkamera, för då har det gått för långt tycker jag, säger han.

Enligt branschorganisationen Sveriges begravningsbyråers förbund finns i dagsläget möjligheten att planera sin begravning på nätet i hälften av landets län.
Fenomenet växer även om merparten av kunderna fortfarande vill ha ett samtal på plats på en begravningsbyrå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".