Recept på gräddfilsmarinerade rödtungsfiléer smaksatta med fransk senap och färska örter. Foto: Niclas Odengård.
RADIOKOCKEN 31/10-14

Rödtunga marinerad i gräddfil

Radiokock Göran Nilsson lagar fisk, men med snits: gräddfilsmarinerade rödtungsfiléer smaksatta med fransk senap och färska örter.

Fisken, för 4 personer:

  • 8-12 rödtungsfilé
  • 2 äggulor
  • 2 msk fransk senap
  • 2 dl gräddfil
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 knippe finklipt gräslök
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 tsk salt
  • Ströbröd
  • Smör och rapsolja till stekning
  • Flingsalt och nymalen vitpeppar från kvarn
  • 4 msk brynt smör
  • 4 citronklyftor
  1. Blanda gräddfil,äggulor,dill,gräslök, persilja och salt.
  2. Lägg i rödtungsfiléerna och låt stå och dra i två timmar.
  3. Tag upp rödtungsfiléerna och vik ihop dom en gång.
  4. Panera i ströbrödet och stek filéerna gyllenbruna i smör och rapsolja
  5. Strö på lite flingsalt och några drag med vitpeppar kvarn på rödtungan när den är färdig.

Potatis och palsternackspuré:

  • 400 g potatis, mjölig
  • 400 g palsternacka
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • Salt och nymalen vitpeppar från kvarn 
  1. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar.koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Värm, mjölk, grädde och smör tillsammans.
  3. Häll av vattnet på rotfrukterna och sätt tillbaka kastrullen några sekunder, så att att vätska ångar bort.
  4. Stöd sönder rotfrukterna med en elvisp eller handmixer. Blanda i den varma mjölkblandningen och vispa till en slät puré, smaka av med salt och nymalen vitpeppar. 

Servera rödtungan på tallrikar med puré, brynt smör och citron. Tips: stekta smålökar och någon nykokt grönsak passar utmärkt till rödtungan 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".