Svartklädda Johanna Almgren under sig tid i Kopparberg/Göteborg.
Fredagsintervju

Johanna Almgren - i jakt på ny framtid

Johanna Almgren: Ingen normal människa är nöjd med tre pluppar i TP
24 min

50 landskamper. Två OS. 140 klubblagsmatcher. Men även. Sex operationer. Endast fem återkomster. För två veckor sedan meddelade 30-åriga Johanna Almgren att karriären är slut. Benen höll inte. P4 Sjuhärad träffade henne för ett samtal om fram- och motgångar, på och utanför planen.

Efter ännu en skada orkade inte benen längre. Efter den sjätte operationen meddelade 30-åriga Johanna Almgren den 17 oktober 2014 att fotbollskarriären är över. Efter 138 matcher för sitt Kopparberg/Göteborg i Allsvenskan och Champions league, 48 landskamper, två OS, och totalt 18 mål går hon till historien som en av Borås främsta fotbollsspelare genom tiderna. Trots att halva 10-åriga karriären gick åt till rehab. Nu väntar en ny oskriven framtid där epitet Fotbollssjohanna ska ersättas.

– Jag tror inte att skallen har fattat det än. Jag har ändå hunnit med mycket under min karriär. Kollar man i CV:et har jag mycket att vara stolt över. Men just nu är beslutet så nära jag undrar vad jag har att vara stolt över. Även om omgivningen hela tiden påminner mig. Men jag har svårt att se det.

Totalt blev det sex operationer för Johanna. Endast fem återkomster. Efter att ha skadat båda knäna så pass mycket kände hon att det var dags att tänka på framtiden.

– Jag tänker inte chansa mer med knäna. De ska räcka några år till. Jag har gjort allt jag kan. Kroppen har visat mig fingret flera gånger och jag har visat tillbaka. Men nu fick det räcka.

För tre år sedan gick Johannas pappa bort efter en längre tids sjukdom.

– Jag var ledsen väldigt ofta. Det är svårt att för omgivningen att förstå om man inte har upplevt det. I bland var det jobbigt av just den anledningen. Sista tiden han var sjuk tog han sig ändå till mina sista matcher. Det betydde väldigt mycket för mig. Samtidigt förstod jag att det var det som höll han vid liv. Han gjorde det för att han mådde bra av det. Jag kunde inte ha en finare pappa.

Johanna hoppas kunna sadla om till heltidstränare. Redan under skadeåren har hon hoppat på diverse uppdrag.

– Sedan vill jag skaffa familj. För det är ju det som har fått stå tillbaka. På ett sätt har vi fotbollsspelare två liv. Det här är ett kapitel. Nu kommer kapitel två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".