Elin Svensson från Herrljunga skulle vilja se fler poliser i stan. Foto: Simon Campanello.

Sjuhäradsborna vill ha fler poliser

Herrljungabo: Polisen är aldrig här
1:46 min

Mer än hälften av Sjuhäradsborna vill se fler poliser på gatorna - det visar en ny trygghetsundersökning. Störst är saknaden i Herrljunga där det saknas polisstation.

I trygghetsundersökningen som Polisen gjort i samarbete med Sjuhärads kommuner svarar mer än hälften av de tillfrågade att de vill se fler poliser i sitt närområde.

Högst är siffran i Herrljunga kommun. Här finns det inga poliser stationerade och kommunalrådet Mats Palm (S) skulle gärna se att det fanns en högre polisnärvaro.

– Jag tror att det är en del i det som skapar trygghet i ett samhälle, att man vet om att de är här och kollar av och händer det något så tar de tag i det.

Flera fall av skadegörelse
Att det är många som vill se fler poliser just i Herrljunga förvånar inte Mats Palm. När trygghetsundersökningen skickades ut i somras skedde flera skadegörelser runt om i kommunen och Polisens arbete kritiserades av många.

– Vi kan konstatera att när vi hört av oss kring krossade fönster och andra otrevligheter så har responsen inte varit tillräckligt omedelbar så visst finns det en förbättringspotential, säger Mats Palm.

Inga poliser på stan
Herrljungabon Carita Holmqvist säger att hon väldigt sällan ser någon polis på orten.

– Nähä, skojar du? Det gör jag aldrig, säger hon!

Tycker du att de borde vara här oftare?

– Ja, på kvällstid. Även om man bor på en liten ort så känner man sig otrygg på nätterna, så är det bara.

Elin Svensson som också bor i Herrljunga håller med.

– Det har varit väldigt mycket sönderslagna fönster här i Herrljunga och om man aldrig ser polisen tänker man inte på reglerna, säger hon.


Så många vill se fler poliser i sitt närområde:

  • Herrljunga: 68 procent.
  • Svenljunga: 61 procent.
  • Bollebygd: 57 procent.
  • Tranemo: 56 procent.
  • Ulricehamn: 56 procent.
  • Vårgårda: 54 procent.
  • Borås: 51 procent.
  • Mark: 48 procent.

Genomsnitt: 53 procent svarade ja, 21 procent nej och resten svarade vet ej.

Knappt 9 000 personer i Polisområde Älvsborg (Sjuhärad samt Lerum och Alingsås) har svarat på frågan "skulle du vilja se mera av polis/polisbil i ditt bostadsområde/närområde?". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".