Studentprästen Anders Ljungström.

Halloween ger uppsving för Allhelgona

Präst: Barnen har återerövrat helgen
1:23 min

Fler och fler väljer att gå till kyrkogårdar på allhelgona för att hedra kära med ljus och kransar. Studentprästen Anders Ljungström tror Halloween är orsaken.

Under senare år har det uppstått något av en konflikt mellan den moderna amerikanskinspirerade högtiden och den traditionella kyrkliga.

Men enligt studentprästen Anders Ljungström i Borås har Halloweenfirande barn och ungdomar även inneburit ett uppsving för det traditionella firandet.

– Det barnen har gjort är att återerövrat allhelgonahelgen. En vi behöver. Backar vi tio eller tjugo år så var det inte alls så här mycket ljus och eftertanke. Det kan man säga är barnens sätt att leka fram vårt behov av att få livets perspektiv.

På Sankt Sigfrids griftegård i Borås förväntas 10 000 besökare under helgen och några som passade på att göra ett besök redan under fredagen var de äkta makarna Maj-Britt och Bernt Karlsson.

– Vi gör som tradition gör och tänder på ljus vid föräldrarnas gravar, säger Bernt Karlsson. Det har vi gjort i alla år. Det är en fin tradition.

Han får medhåll av sin hustru.

– Jag tycker att det är fin helg och man får lugn i kroppen. Framför allt tycker man ska hedra sin förfäder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".