1 av 2
Photo: Thomas Winje Øijord/TT
2 av 2
Foto: Mattias Lindén
BORÅS

Kabonas it-system hackas på nolltid

Kabonas vd: Hade önskat en mer nyanserad granskning
6:20 min

Boråsföretaget Kabonas It-system används av polisen, men kan knäckas på tio sekunder. Företagets VD välkomnar granskningen, men tycker slutsatserna är överdrivna.

IT-företaget Kabona i Borås säljer IT-system till myndigheter och bolag. Med deras "Webbdatorcentral" kan fastighetsägare på distans ta kontroll över olika styrsystem i en byggnad, till exempel värme och ventilation.

När tidningen Dagens Nyheter granskade systemet såg man att säkerheten var så svag att det går att hacka sig in på bara 10 sekunder. 

Med bara några musklick skulle DN kunnat manipulera värme, belysning, ventilation, larm och andra känsliga system i hundratals fastigheter, visar granskningen.

Minst fyra polishus är anslutna till systemet -  i Ulricehamn, Kalmar, Västervik och Eksjö - och experter beskriver bristerna som ett hot mot rikets säkerhet.

Kjell Carlberg som är VD för Kabona tar granskningen på allvar men säger också att läget inte alls är så allvarligt som artikeln i Dagens Nyheter gör gällande.

– Det är ventilationssystem vi sysslar med och det värsta en hackare skulle kunna göra är att ändra temperaturen i fastigheten. Man kan inte öppna några dörrar med vårt system. Inbrottslarm och brandlarm hänger inte ihop med systemet, det är en felaktig uppgift, säger han.

Kjell Carlberg säger också att företaget aldrig har hört något om några faktiska problem med något av de cirka 3000 system som man har levererat inom Sverige.

Han betonar dock att man inte på något vis bara viftar bort kritiken, utan kommer att prioritera säkerhetsarbetet än mer i framtiden.

Mycket av Kjell Carlbergs arbetsdag i dag har gått ut på att ha kontakt med kunder. Kunder som enligt honom inte har något att oroa sig för när det gäller det som Dagens Nyheter skriver om i sin artikel.

I Sjuhärad är även ambulanscentralen i Borås och Bollebygdgårdens äldreboende anslutna till systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".