1 av 2
Patric Forsgren arbetar som områdespolis i Borås. Foto: Jenny Hellström
2 av 2
Lena Mattijs. Foto: Adam Ihse/TT.

Områdespolisen: "Man gör en skillnad"

När polisens nya organisation är klar nästa år ska Sjuhärad få lokala kommunpoliser. Årets trygghetsundersökning visar att det är just det folk saknar - synliga poliser.

Lena Matthijs kommer att tillträda som ny områdeschef i polisområdet Älvsborg, där Sjuhärad ingår, från den första januari.

– Vi kommer inte att öppna några nya polisstationer, men när det blir problem i en kommun ska de kunna vända sig direkt till en utpekad kommunpolis, säger hon.

Stor efterfrågan
I den trygghetsundersökning som Polisen och Sjuhärads kommuner genomfört under året svarar fler än hälften att de tillfrågade att de vill se fler poliser på gatorna. Synliga poliser hamnar också i topp på frågan vad som skulle få ens närområde att kännas tryggare.

Det är alltså något som kan bli verklighet nästa år när landets alla polismyndigheter slås ihop till en. Då ska fler poliser kunna lämna skrivbordet och ge sig ut på gatan.

– Ett antal polismän får huvudansvar för en egen kommun och jobba tätt ihop med skola, socialförvaltning och kommunledning på ett sätt som vi kanske inte haft de senaste åren. Vi har så att säga fått lämna vissa kommuner, säger Lena Matthijs.

Områdespoliser
Redan idag finns så kallade områdespoliser i Herrljunga och i vissa stadsdelar i Borås. De fungerar lite som gamla tiders kvarterspoliser och ska bygga en relation med invånarna säger Patric Forsgren som är områdespolis på Hässleholmen, Hulta, Norrby och i Centrum i Borås.

– Genom att få en god relation till allmänheten får vi en god relation och kan verka bättre, säger han.

Hur bemöts du av folk som bor på exempelvis Hässleholmen?

– Min erfarenhet är att de allra, allra flesta uppskattar oss. De inser att vi gör en skillnad för de goda krafterna i området.

Områdespolisen har fått både ris och ros under åren. Det har varit en del konflikter mellan ungdomar och polisen, ungdomar har känt sig punktmarkerade och menar att polisen använt får hårda tag vid ingripanden. Patric Forsgren säger att det har varit konflikter men tycker samtidigt att det som varit har förstorats av media.

– Det klart om vi ser ungdomar som vi misstänker missbrukar narkotika, så är det min skyldighet att ingripa. Men det är inte så att vi söker någon konfliktsituation.

Prickar ni alltid rätt då?

– Nej, definitivt inte. Det händer att vi tar in folk som är "rena", och så måste det få vara. Vi går på våra "tecken", när vi ser dem så ska vi plocka in de personerna. Umgås man med personer som brukar droger och uppträder nervöst eller liknande, mycket mer än så behövs inte för att man ska få följa med på en provtagning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".