Foto: Erika Larsson
BORÅS

SÄS oroas inte över Kabonas It-system

Säkerhetschefen: Man blandar äpplen och päron
1:34 min

Södra Älvsborgs Sjukhus har boråsföretaget Kabonas kritisererade It-system. Enligt Dagens Nyheters granskning finns stora säkerhetshål, men på SÄS är man inte oroliga.

– Vi har inte den säkerhetslösningen som det skrivs om i tidningen. Vårt säkerhetssystem ligger separat, säger Jan-Ola Höglund som är lokal- och säkerhetschef på SÄS.

Han berättar också att det krävs väldigt mycket för att någon obehörig skulle kunna ta sig genom det säkerhetssystemet.

I och med det menar han att det heller inte behövs några extra åtgärder med anledning av uppgifterna i Dagens Nyheter.

– Nej, systemet från Kabona ligger lika säkert som våra andra system och vi är trygga med att det har legat säkert hela tiden, säger han.

Jan-Ola Höglund menar också att den kritik som i Dagens Nyheters artikel riktas mot säkerheten i Kabonas fastighetssystem delvis bygger på felaktigheter och missuppfattningar.

– Man blandar ihop äpplen och päron. Ett fastighetssystem är ett system som reglerar värme- och ventilation i en byggnad. Att man som det skrivs i artikeln skulle kunna öppna dörrar via det systemet stämmer inte. Då pratar man om säkerhetssystem och det är en helt annan sak, säger han.

'

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".