Sittplatser på Järnvägsstationer är till för resenärer anser Jernhusen. Arkivfoto: Adam Ihse /TT

Vill tvinga bort tiggare från stationen

Tiggare och hemlösa skall inte få värma sig på järnvägsstationer - det tycker ägaren till Göteborgscentralstation och Alingsås station. Nu sätter de upp skyltar.

Skyltar om att sittplatser är till för resenärer med giltigt färdbevis har redan satts upp på stationen i Linköping, och liknande kommer även sättas upp på de flesta av den statliga fastighetsägarens 50-tal stationer, framförallt på dem som inte har vakter på plats hela tiden.

– Skyltarna är ett verktyg som ordningsvakterna kan luta sig mot. Vi satte upp skyltar i Linköping förra veckan och det har varit lyckat då man har respekterat ordningsreglerna och flyttat på sig, säger Cecilia Granath, pressansvarig Jernhusen.

Exempelvis kommer troligen Alingsås station att få liknande skyltar, men inte Göteborgs Centralstation, som har vakter.

I ett skriftligt uttalande skriver Jernhusens pressansvarige att man fått många klagomål från irriterade och oroade resenärer och att klagomålen ökat markant under hösten. Klagomålen rör personer som inte ska resa, som använder bänkar som sovplatser och toaletter som duschplatser, vilket förstör toaletterna.

Jernhusen filar nu på formuleringarna på skyltarna så att det ska framgå att även besökare av expempelvis butiker eller restauranger i stationsbyggnader får vistas där, förutom resenärer.

I det skriftliga uttalandet framgår även att Jernhusen har kontakt med flera kommuner för att hitta lösningar som skapar ett tryggt stationsområde.

Om det blir skyltar på stationen i Borås har man inte tagit ställning till än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".