Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Flickor i Garissa. Foto: Carl-Axel Ekman
1 av 2
Några av alla de flickor stiftelsen Garissa hjälper. Foto: Carl-Axel Ekman
Carl-Axel Ekman. Foto: Maria Hansson/SR
2 av 2
Carl-Axel Ekman. Foto: Maria Hansson/SR

Könsstympning fortfarande utbrett trots förbud

Carl-Axel Ekman: Själv sett på, men gick därifrån för det var så hemskt
4:32 min

Stiftelsen Garissa som startades av boråsläkaren Carl-Axel Ekman och tandläkaren Monica Ekman har arbetat aktivt mot kvinnlig omskärelse i Kenya i över tjugo år.

Tillsammans med människor på plats har Garissastiftelsen gett utbildningsmöjligheter till flickor, startat ett flickhem för föräldralösa flickor och byggt ett sjukhus. De senaste tio åren har könsstympningarna minskat med 12 procent i Garissa.

– Vår kamp emot omskärelse var först att bearbeta de som utförde omskärelsen, det vill säga jordemödrarna. Vi gav dem utbildning så att de kunde ta betalt för förlossningsarbete istället för omskärelse.

Inget stöd i koranen för kvinnlig omskärelse
Det gick bra ända tills jordemödrarna hänvisade till religionen. Carl-Axel Ekman vände sig då till en imam och frågade om religionen verkligen uppmanade till kvinnlig omskärelse. Imamen tittade på frågan och konstaterade att det inte står något om det i koranen.

– Då berättade jag för honom hur eländigt det var för alla dessa kvinnor, både processen och efterförloppet. Han blev förskräckt och gick till sin egen fru och frågade ”har du verkligen så mycket besvär?”, ”ja, det har jag, men vi talar ju aldrig om det”, för det är ett tabubelagt ämne. Då gick han till sina kollegor och frågade om de ville hjälpa till så i ett och ett halvt år talade 40 imamer emot kvinnlig omskärelse så att männen fick reda på det och de gick hem till sina fruar och fick samma svar och sedan sa de flesta utav dem att deras döttrar inte skulle omskäras.

Förbjudet i Kenya sedan 2011
På plats i Garissa drivs stiftelsens skola av samarbetspartnern Womankind. En av grundarna till organisationen, Sophia Abdi Noor, sitter i det kenyanska parlamentet där hon nyligen lyckats driva igenom en lag mot kvinnlig omskärelse som nu alltså är straffbart.

– Att den sen inte följs ännu helt och hållet är en sak för sig, men det antyder i alla fall om en ljusning, säger Carl-Axel Ekman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".