Monir Mohammad-Ali har jobbat i gatuköket i 10 år och är själv intresserad att ta över men vågar inte med tanke på den osäkra framtiden. Foto: Jenny Hellström
BORÅS

Enskilda i kläm när stan växer

Gatuköksägaren: "Besviken"
1:28 min

Borås växer och då krävs nya bostäder. Men det finns en baksida. Ali Daeiali, driver gatukök på Göta, och riskerar nu att få se sin investering gå upp i rök när kommunen vill bygga på marken.

Gatuköket på Göta mellan Jössagatan och Varbergsvägen har över 45 år på nacken. Men nu är framtiden för den nuvarande ägaren Ali Daeiali oviss.

Han står i begrepp att sälja - eftersom han inte längre orkar driva verksamheten. Men de spekulanter som visat intresse har dragit öronen åt sig, anledningen är kommunens planer på att förtäta området med nya bostäder och då är det inte säkert att det finns plats för gatuköket längre.

– De som ska köpa gatuköket vill ju ha en trygghet för framtiden, de kan ju inte köpa om det måste rivas ned om två år, säger Ali Daeiali som också är orolig för sina två anställda.

– De är jättebesvikna, säger han.

Pengar i sjön
När Ali Daeiali köpte gatuköket 2010 fanns inga planer att bygga bostäder här. Hans arrende för marken gäller till och med hösten 2016 och nu är han orolig över att förlora de pengar han investerat. 

I värsta fall kan det bli en dubbel ekonomisk smäll - enligt kontraktet med kommunen, som äger marken, är Ali nämligen skyldig att betala för rivningen då marken ska återställas till ursprungligt skick.

– Jag har ju fortfarande lån i banken för gatuköket som jag betalar av på, säger Ali Daeiali uppgivet.

Politikerna får bestämma
Andreas Klingström är planchef på kommunen och säger att han förstår Ali Daeialis utsatta läge men hänvisar till att politikerna efterlyst fler tomter att bygga på. Han betonar att inget är klart än när det gäller om det ska bli nya bostäder på tomten. Detaljplanen beräknas dröja ett halvår till ett år.

– I slutändan är det en politisk avvägning, vilket intresse som man ska låta gå före i det här fallet, säger Andreas Klingström.

Så han får stå sitt kast när han köpte gatuköket, även om det då inte fanns några planer på att bygga bostäder på marken?

– Så länge som vi har uppdraget att hitta nya tomter att bygga på, så kan inte jag se någon annan möjlighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".