Foto: Stian Lysberg Solum
BORÅS

Är Borås Sveriges sämsta vinterkommun?

Lena Palmén (S): Satir borde ligga närmare sanningen
4:31 min

Satirprogrammet Tankesmedjan har nominerat Borås till Sveriges sämsta vinterkommun. De anser att Borås misslyckas i sitt arbete med EU-migranter. Något som Lena Palmén (S) inte håller med om.

– Satir är alltid satir men för mig så måste det ligga mer uns av sanning när man gör ett satirprogram. Det här är ingen rättvis bild av Borås, säger Lena Palmén (S).

Enligt programmet är kriteriet för att vara en dålig vinterkommun att det kommunala styret inte bryr sig om hemlösa EU-migranter, vilket resulterar i att de fryser ihjäl under vintern.

– För Borås räcker det inte att riva tältläger, betala en buss för att köra hem EU-migranter samt låta polisen köra bort folk upprepade gånger. I Borås så vill man även göra så att det härbärge där några försökt skydda sig från kylan tas bor för EU-migranter. Det skall inte vara ett alternativ i Borås, för Borås vill verkligen vinna Sveriges sämsta vinterkommun, säger Tankesmedjans Moa Lundqvist i inslaget.

Lena Palmén anser att Borås arbete med EU-migranter inte skiljer sig från andra kommuner i landet. 

– Vi har tittat runt hur det ser ut i många andra kommuner. De flesta städer har inte erbjudit härbärge som Borås gör, har ingen handlingsplan och har inte påbörjat ett bra samarbete med frivilligorganisationer. 

– Jag hade önskat att vi kunde göra mer men vi står fast vid den linjen vi haft, att vi behöver göra det här tillsammans med frivilligorganisationerna. Vi har i dagsläget ingen möjlighet att erbjuda över 70 personer nattlogi, säger Lena Palmén.

Dock så har Borås inte tagit hem titeln Sveriges sämsta vinterkommun ännu.

– Tankesmedjan ringde mig precis och sa att vi inte har vunnit priset ännu, vi är bara nominerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".