1 av 2
Foto: Mattias Lindén
2 av 2
Foto: Mattias Lindén
INTERVJU

IT-pionjärerna såg ett modernt Borås födas

Borås IT-pionjärer om branschens framväxt
17 min

IT-företaget Pulsen i Borås firar 50 år i år. Vi samlade fyra IT-pionjärer för ett samtal om branschens framväxt och framtid. Det blev samtidigt berättelsen om hur dagens moderna Borås föddes.

Wigar Bartholdson var med i det Elfsborgslag som 1961 vann allsvenskan i fotboll. Tre år senare stod i valet och kvalet mellan att satsa på den civila karriären som datakonsult eller att acceptera ett erbjudande om att bli fotbollsproffs i Schweiz. Han valde det förstnämnda och startade det som skulle bli Pulsen.

1964 handlade det om en liten verksamhet i en lägenhet på Norrby tvärgata. Efter några mindre flyttar förvärvades 1983 den enorma fastigheten Blåklinten där verksamheten är inhyst än i dag och det året antogs också företagsnamnet Pulsen.

I förra månaden firade Pulsen sitt 50-årsjubileum och vi samlade fyra förgrundsfigurer som varit med från början och sett IT-branschen födas och växa sig större. Paret Wigar och Katarina Bartholdson från Pulsen samt Lennart Helgesson och Hans Kristiansson som båda har gedigen bakgrund inom postorder- och distanshandeln för ett samtal om de 50 åren med Pulsen.

Alla fyra pratar sig varma om den experimentlusta, vetgirighet och entusiasm som präglade de första åren i den nya och okända branschen.

– Jag tror inte att någon av oss som var med och startade detta då riktigt visste vad vi gav oss in på. Vi var bara intresserade och funderade över och ville veta hur det funkade. Det var någonting nytt och kul, säger Hans Kristiansson.

Det blev ett samtal som också kom att handla om den grundläggande förändring som Borås genomgått sedan den stora krisen inom tillverkningsledet i tekoindustrin. Det var en omvälvande och tuff tid, men enligt de fyra samtidigt kanske helt avgörande för att Borås skulle kunna genomgå den utveckling till den moderna och offensiva stad den blivit.

– Självklart fanns det en hel del uppgivenhet, men samtidigt visade den tiden vilken driftighet det finns i den här bygden, säger Wigar Bartholdson och får medhåll av Hans Kristiansson.

– Jag tycker att uppgivenheten ebbade ut ganska fort. Boråsare är duktiga på att hitta nya vägar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".