Ann Hanssons kladdkakor. Foto: P4 Sjuhärad
RADIOKOCKEN 7/11 2014

Tre smarriga varianter av kladdkaka

I dag är det kladdkakans dag och för att fira det tog radiokocken Ann Hansson med sig sina favoritvarianter.

Klassisk kladdkaka

6-8 port.

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1½ dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  1. Sätt ugnen på 175º. Smält smöret.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
  3. Smörj kanterna med lite av det smälta smöret.
  4. Blanda ihop alla torra ingredienser och knäck i äggen.
  5. Häll i smöret och blanda ihop allt.
  6. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter på nedersta falsen.
  7. Servera med hallon och vispad grädde.

Vit kladdchokladtårta med smak av lime

14 bitar

  • 250 g vit choklad
  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl 
  • Rivet skal från 2 st lime
  • 0,5 dl limesaft
  1. Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen.
  2. Smält smöret i en kastrull. 
  3. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
  4. Vispa ägg och socker poröst.
  5. Rör i choklad, mjöl, limeskal och saft.
  6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 23 cm i diameter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min.
  8. Låt kakan kallna och ställ i kylen.
  9. Servera med vispad grädde och färska jordgubbar eller annan frukt.

Kladdkaka med mintchocklad

10 bitar

  • 100 g smör
  • 100 g (12 rutor) mintchocklad
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1.5 tsk bakpulver

Glasyr:

  • 150 g (18 rutor) mintchocklad
  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i mintchokladen och låt dessa smälta. Rör om till en jämn smet.
  3. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt smör- och chokladblandningen. Rör om eller kör på lägsta hastigheten med elvispen.
  4. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en bunke. Vänd ner blandningen i chokladsmeten.
  5. Häll smeten i formen och grädda sedan i 18 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.
  6. Ta ut kakan och täck den med After eight till glasyren. Grädda ytterligare 3-5 minuter så att mintchokladen smälter.
  7. Ta ut den ur ugnen och bred ut den smälta mintchokladen så att den täcker hela kakan.
  8. Låt kakan svalna och glasyren stelna och ta därefter bort den löstagbara kanten.
  9. Servera med vispad grädde och rivet färskt päron.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".