Ing-Britt Helgesson från Öxabäck. Foto: Simon Campanello.
Ing-Britt Helgesson från Öxabäck. Foto: Simon Campanello.
VILTOLYCKOR

Ing-Britt krockade med vildsvin

Föraren: Kör helst inte i mörker längre
3:31 min

När Ing-Britt Helgesson var på väg hem till Öxabäck i våras krockade hon med ett vildsvin. En upplevelse som förändrat hennes sätt att köra.

Vi kartlägger viltolyckorna - tipsa och hjälp oss att fylla kartan >>

Ing-Britt Helgesson från Öxabäck var på väg hem från Örby en kväll i mars och mörkret hade fallit. Hon kör sträckan flera gånger i veckan, men den här gången möttes hon av ett vildsvin.

– Först kom det ett stort djur. Men då kunde jag bromsa in för och kom ner i hastigheten. Sen kom det ett till, men det klarade jag inte. Den kom på sidan av bilen så det var väl därför jag kunde fortsätta köra, säger hon.

Skulle stannat på platsen
Ing-Britt körde några hundra meter till efter krocken och stannade vid en busshållplats. Hon var oskadd, och bilen gick fortfarande att köra även om den fått plåtskador.

– Jag ringde polisen när jag kom hem. Då skulle jag egentligen stannat kvar på platsen sa dem, men det ville jag inte. Jag var rädd för att det skulle komma fler vildsvin.

En stund senare hade en eftersöksjägare kommit till platsen och kunde konstatera att vildsvinssugan som Ing-Britt Helgesson krockat med hade avlidit. 

Vägen mellan Örby och Öxabäck är smal, många kör snabbt och det finns inga viltstängsel. Polisen har fått rapporter om ett 50-tal viltolyckor här sen 2010.

Tänkt mycket på olyckan
Även om olyckan slutade väl för Ing-Britt Helgesson har den satt sina spår.

– Jag tänker mer på det nu. Helst vill jag inte köra när det är mörkt, det känns liksom obehagligt, säger hon.

Det kan ju gå ganska illa när man kör på ett djur, har du tänkt mycket på det här efteråt?

– Jo, det har jag gjort. Jag klarade mig ju och det hade kunnat bli mycket värre. Hade jag krockat med det första djuret hade jag nog inte kunnat fortsätta. Eller om jag svängt ut på vänster vägbana och fått möte. Vad hade hänt då? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".