1 av 4
En mur av ljus längs den gamla barriären. Sovjetledaren Michaeil Gorbatjev på plats och tusentals firande människor. Foto: TT
2 av 4
Tusentals firande människor samlades under fredagskvällen.. Foto: TT
3 av 4
Längs den gamla barriären mellan Öst- och Västeuropa lyser de klotformade lyktorna. Foto: TT
4 av 4
Den gamla Sovjetledaren Michail Gorbatjov var på plats i Berlin under fredagen. Foto: TT

Gorbatjov i tårar - 25 år sedan muren föll

Lysande ballonger, trabanter på parad och den forne sovjetledaren i tårar. På söndag är det 25 år sedan Berlinmurens fall, men firandet har redan dragit i gång i den tyska huvudstaden.

– Jag tror inte att någon glömmer hur de kände den dagen. I alla fall kommer inte jag att glömma det, sade förbundskansler Angela Merkel, själv uppvuxen i Östtyskland nyligen i en podcast.

När Berlin firar murens fall blir även det något som de boende i staden sent ska glömma.

Den förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov hyllades på fredagen för sin roll i murens fall med en minnestavla vid gränsövergången Checkpoint Charlie. Enligt Bild fick Gorbatjov tårar i ögonen när Ronald Reagans berömda ord "Herr Gorbatjov, riv den här muren" visades på en bioduk. Men till AFP sade Gorbatjov att hans amerikanske kollega inte gjort så stort intryck.

– Jag har alltid sagt: Ärligt talat, vi tog det inte så allvarligt. Han var trots allt skådespelare och det var smart producerat.

Mycket av firandet ägnas åt tillbakablickar. En kulturell happening är en uppsättning av den berömda presskonferensen där den östtyske partifunktionären Günter Schabowski sade att gränsen skulle öppnas "omedelbart, utan dröjsmål". Även om få saknar muren finns det också plats för nostalgi — bland annat en kortege med trabanter och andra DDR-fordon som ska puttra genom staden.

Ett spektakulärt inslag i firandet är Lichtgrenze, Ljusgränsen, 8 000 vita upplysta ballonger som satts upp på en 15 kilometer lång sträcka där muren gick. På söndag kväll kommer de att släppas i luften till tonerna av Beethovens Ode till glädjen, dirigerad av Daniel Barenboim.

Även om firandet redan startat är förstås den stora festen på söndag vid Brandenburger Tor. Mod till frihet är namnet på firandet där klassisk musik blandas med DDR-bandet Silly blandas, hiphoparna Die Fantastischen Vier och technostjärnan Paul Kalkbrenner.

BERLINMUREN I BILDER: 1962-2014

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".