1 av 7
Arkiv. Foto Sara Kvist/P4 Sjuhärad
2 av 7
Etiketterna från Sandwalls bryggeri är värdefulla, jpå utställningen visas bara kopior. Foto Sara Kvist/P4 Sjuhärad
3 av 7
Släktforskare Sven Johnna. Foto Sara Kvist/P4Sjuhärad
4 av 7
Böcker i Borås stadsarkiv. Foto Sara Kvist/P4 Sjuhärad
5 av 7
Foto från utställningen om Sandwalls bryggeri på Stadsarkivet i Borås
6 av 7
Fulla hyllor i stadsarkviet. Foto Sara Kvist/ P4 Sjuhärad
7 av 7
Leif Olsson diskuterar med Camilla Brodin om han ska satsa på Arkivens dag eller en annan aktivitet för dagen. Han stannade på arkivet.

Viktig information visades upp

Släktforskaren: Fick veta hur morfar dog
2:10 min

På lördagen var det arkivens dag i hela Sverige och på Borås Stadsarkiv invigdes en utställning om Sandwalls bryggeri. Det fanns många nyfikna och släktforskare som ville få en titt bakom kulisserna.

Borås stads privilegiebrev från 1621 är den klenod som flest frågar efter berättar stadsarkivarie Camilla Brodin, men det betyder inte att det är det mest värdefulla man har att erbjuda.

– Det beror på vem man är, den som söker en speciell information, det behöver inte vara samma sak för mig som är så speciell som den är för dig, förklarar hon.

Stadsarkivet i Borås ligger i Borås Tidnings gamla tryckeri, där ligger det i flera våninga, noga inlåst finns kommunstyrelsehandlingar, idrottsarkivet, barnbördsböcker och mycket annat.

– Arkivens dag vill vi ha för att öka kännedom om arkiven och den firas numera i hela Norden, säger stadsarkivarie Camilla Brodin, men påpekar att man är välkommen hit hela året på vanliga öppettider.

I vanliga fall får man nöja sig med att sitta i besöksrummet och läsa det man begärt ut från arkivet, men på Arikivens dag är det öppet för rundvandring så man kan se alla böcker och pärmar i långa rader.

– Arkivmaterial är ju sådant att varje sådan här volym som vi gått och tittat på finns bara i det enda unika exemplaret, förstörs den så är den borta, förklarar Camilla Brodin.

En som har mycket erfarenhet av arkiv är släktforskaren Sven Johnnas från Borås.

– I ett annat arkiv hittade jag hela min morfars dossier från 1938 då han dog under spanska inbördeskriget, han gick som kontrollör, så nu vet jag precis hur han dog, berättar släktforskaren Sven Johnnas.

Hur dog han?

– Han gick på ett fartyg från Spanien till England, och blev uppkallad för att äta frukost, han kom inte så de gick in, då satt han där alldeles blå i ansiktet och fradga runt munnen, man försökte uppliva honom, men det gick inte, han hade fått en hjärtinfarkt, berättar Sven Johnnas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".