1 av 2
Foto: Anna Morveto/Sveriges Radio
2 av 2
Kristina Hasselblad och Lo Göthberg Larsson. Foto Madeleine Korneliusson/P4 Sjuhärad

Hylla barnen och rädda klimatet

Miljöpartisten: Vi måste möta klimatpåverkan
1:39 min

Ett träd för varje nyfödd, det vill miljöpartiet i Mark plantera. Ett sätt att dra sitt strå till stacken mot klimatförändringarna men också ett sätt att hylla barnen.

– Det behövs ju en lunga, och att kombiner att tala om att det är värdefullt med ett nytt barn så är det också värdefullt att de får en fin miljö att leva i, säger miljöpartisten Kristina Hasselblad.

Miljöpartiet i Mark vill skapa mer grönytor i kommunen genom att årligen plantera ett träd för varje nyfödd kommuninvånare, alternativt att kommunen köper upp en kvadratmeter av gammelskog per nyfödd Markbo. I sin motion skriver miljöpartisterna Kristina Hasselblad och Lo Göthberg Larsson att träden i fråga skulle kunna vara fördelade i både park- som i skogslandskap, och bestå av många olika trädslag.

– Vi måste ju möta klimatpåverkan på olika sätt, men vi har också ett ansvar mot kommande generationer, men det är också en schysst gest från kommunen att vi uppmärksammar varje ny födsel, vi välkomnar alla barn och alla träd, säger Lo Göthberg Larsson.

Förutom att undersöka möjligheterna att årligen plantera ett träd per varje nyfödd kommuninvånare vill Miljöpartiet alternativt undersöka om det rent juridiskt är möjligt för Marks kommun att köpa gammelskog och vara markägare i andra delar av landet.

I sin motion menar Kristina Hasselblad och Lo Göthberg Larsson att det är bråttom att försöka bevara Sveriges gammelskog och skog som har potential att bli det, särskilt efter branden i Västmanland som förstörde stora områden av gammelskog.

– Vi har ju ett gemensamt ansvar i hela sverige att bevara våra äldre områden, alltså gammelskog och sådana områden som skulle kunna bli gammelskog, säger Lo Göthberg Larsson.

Samtidigt inser hon att det kanske är svårt för Marks kommun att äga skog någon annanstans.

– Det som är plantering på hemmaplan, det borde ju gå att genomföra, säger Lo Göthberg Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".