Kristallnatten. Foto FLT-PICA

Mot rasism på Kristallnatten

Oskar Dahlén: Vi måste göra motstånd
1:55 min

I kväll kommer Kristallnatten att uppmärksammas med fackeltåg på två ställen i Sjuhärad, Borås och Kinna. En markering mot rasism säger Oskar Dahlén ordförande i SSU i Mark

I natt är det  76 år sedan  "Kristallnatten" ägde rum, då synagogor brändes, butiksfönster krossades och judar misshandlades och dödades i Tyskland.

– Vi vill motverka alla högerextrema krafter som finns ute i Europa men även i Marks kommun, för det är så att dessa krafter ökar ständigt och vi känner att vi måste göra lite motstånd kan man säga, säger Oskar Dahlén, ordförande i SSU i Mark.

SSU i Mark menar att svenskarnas parti har ökat sin aktivitet i kommunen och att det därför är viktigt att markera mot rasismen.

– Svenskarnas parti har haft en väldigt stor affischering och många SSU medlemmar har märkt av detta och vanliga personer som bor i Marks kommun känner sig inte trygga på gatorna när man ser dem. Vi hade faktiskt några dagar nu på sommarlovet där vi som är i SSU gick ut för att dra ner deras affischer, jag tror att vi drog ner ungefär 275 stycken klisterlappar och vi klistrade över dem med våra egna, men de var borta dagen efteråt, säger Oskar Dahlén.

Manifestationer 9 novemer 2014

Kl 16 på Stora torget i Borås - arrangör Boråsare mot rasism

Kinna torg kl 18 - arrangör SSU i Mark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".